Интел открио први Лунар Лејк процесор са моћном АИ јединицом

Г.С.
Интел открио први Лунар Лејк процесор са моћном АИ јединицом

Трка за најбољи АИ ПЦ процесор се наставља представљањем Интеловог Кор Ултра 200В модела.

На догађају Компутекс у јуну се сазнало да ће ови чипови за лаптопове „Лунар Лејк“ имати моћну неуронску процесорску јединицу од 48 ТОПС (тераоперација у секунди) за рад са вјештачком интелигенцијом, и, што је изненађујуће, такође ће имати до 32 ГБ уграђене меморија за брже перформансе и мању потрошњу енергије.

Према Интелу, Кор Ултра 200В ће бити „најефикаснији x86 процесор икада“, са до 50% мањом потрошњом енергије.

Поред довођења меморије директно на чип, Интел је такође удвостручио кеш меморију и број језгара (достигавши 4МБ и 4 језгра), а перформансе по вату су се такође више него удвостручиле у општим перформансама и играма, преноси Б92.

Ово је углавном захваљујући новом Xе2 уграђеном ГПУ-у. (Интел тврди да Кор Ултра 200В користи 35% мање енергије од претходне генерације, а истовремено да има 32% брже перформансе).

Јасно је да Интел циља директно на Љуалцомм, чији су Снепдрагон чипови засновани на Арм-у традиционално енергетски ефикаснији од x86 процесора.

Интел чак тврди да има предност у трајању батерије - на једном тесту обављеном на истом моделу лаптопа, Кор Ултра 7 268В је трајао 20,1 сат у UL Procyon Office Productivity бенцхмарк-у, у поређењу са 18,4 сата за Qualcomm X Elite.

Са друге стране, Снапдрагон је задржао предност у Microsoft Teams 3x3 тесту, где је трајао 12,7 сати у поређењу са 10,7 сати, што је резултат који је остварио Интел268В.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана