“Интел” мијења концепт заштитних шифри

Агенције
“Интел” мијења концепт заштитних шифри

Сан Франциско - Шифре за онлајн банкарске сервисе, друштвене мреже и електронску пошту могле би да постану ствар прошлости уколико „Интел” уведе своју технологију очитавања дланова у нове таблете и лаптоп компјутере, јавиле су агенције.

„Интелови” стручњаци покушавају да превазиђу потребу памћења шифри за све већи број сервиса на интернету.

Они су развили софтвер и биометријски сензор који заједно препознају јединствени распоред вена на длану сваке особе.

- Проблем са шифрама је у томе што их кориситмо превише и што су компликоване, а разликују се од веб сајта до веб сајта. То може да се превазиђе, а рјешење је биометрија - изјавио је на годишњем технолошком форуму у Сан Франциску Сридар Ијенгар, директор истраживања у „Интеловим” лабораторијама, пренио је Ројтерс.

Ијенгар је демонстрирао рад ове технологије, брзо машући руком испред таблет компјутера, при чему га није додиривао.

Након што таблет препозна корисника, он може да безбједно комуницира са својом банком, друштвеном мрежом или другим сервисима на којима има налоге.

Ако би лаптопови, таблети и паметни телефони преузели посао идентификовања корисника, веб сајтови више не би морали да захтијевају уношење шифри за зваку појединачну особу, каже Ијенгар.

Уређај у који би била уграђена ова технологија био би у стању да препозна ситуацију када га корисник одложи, након чега би поништио његове корисничке параметре и онемогућио некој другој особи да их искористи.

Технологија очитавања длана још је у развојној фази и за њу су потребни нови софтвер и биометријски сензор, али није потребна нова врста компјутерских чипова, изјавио је главни „Интелов” технолошки инжењер Џастин Ратнер.

Он је рекао да ова технологија функционише много боље од скенирања отисака прстију, које је уграђено у неке данашње лаптоп компјутере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана