Интел купује произвођача чипова из Израела за 5,4 милијарди долара

Независне
Foto: принтскрин

Амерички технолошки див Интел објавио је у уторак да ће купити израелског произвођача чипова Товер Семикондуктор за 5,4 милијарде долара, назначивши да планира искористити прилику коју отвара огромна потражња за полупроводницима.

 

Израелска компанија производи чипове за аутомобиле, медицинске сензоре и електросистеме, а Интелу би требала помоћи да покуша угрозити доминантну позицију тајванског ТСМЦ-а, највећег произвођача чипова у свијету.

"Товеров портфолио специјализоване технологије и географски досег... помоћи ће Интелу да прошири услуге производње чипова и омогућиће нам да се приближимо циљу, а то је позиција великог пружаоца капацитета за производњу чипова широм свијета", рекао је извршни директор Интела Пат Гелсингер.

Чипови су пак у посљедње вријеме јако тражена роба, посебно у аутомобилском сектору, док су произвођачи електронике успјели набавити довољно залиха, па их тренутна несташица мање погађа.

Интел је у јануару објавио да ће уложити 100 милијарди долара у изградњу комплекса за производњу чипова у америчкој савезној држави Охајо, који би му требао поново осигурати доминацију у производњи чипова и ублажити овисност САД-а о азијским погонима.

Америчка компанија послује у Израелу већ готово 50 година и спада међу његове водеће добављаче.

Аквизицију ТС намјеравају финанцирати готовином из биланса, а трансакцију су једногласно одобрили управни одбори обје компаније.

Очекује се да ће трансакција бити закључена за отприлике годину дана, након прибављања регулаторних дозвола и испуњавања уобичајених услова закључивања, укључујући зелено свјетло Товерових дионичара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана