Индија тестира употребу АИ у прогнозирању времена

GS
Foto: ETT

МУМБАЈ - Индија тестира употребу вјештачке интелигенције (АИ) за изградњу климатских модела како би побољшала прогнозирање времена, рекао је К.С. Хосаликар, шеф од‌јељења за климатска истраживања и услуге у Индијском метеоролошком одељењу (ИМД).

До сада је ИМД временску прогнозу израђивало на основу математичких модела помоћу суперкомпјутера, међутим, стручњаци сматрају да би увођење вјештачке интелигенције у предвиђање времена могло да помогне да се добију квалитетнији подаци о прогнози, по нижој цијени, пренио је Ројтерс.    

Индијска канцеларија за временску прогнозу већ је користила АИ како би генерисала јавна упозорења у вези са топлотним таласима и болестима као што је маларија, рекао је Хосаликар, додајући да сада, ИМД планира да употребу АИ прошири, како би пружила податке о времену до нивоа села, и у већој резолуцији.  

Влада је у четвртак саопштила да жели да генерише временску прогнозу и климатске прогнозе укључивањем АИ у традиционалне моделе, и успоставила центар за тестирање идеје кроз радионице и конференције.   

Индија, у којој живи 1,4 милијарди становника, се посљедњих година, усљед глобалног загријевања, суочава са екстремним временским приликама.    

Временске агенције широм свијета све више се фокусирају се на увођење вјештачке интелигенције у предвиђању времена.

Додатно, недавно је утврђено да је модел за предвиђање времена заснован на АИ који финансира Гугл, имао бољи учинак у односу на конвенционалне методе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана