И Хаити таблет за трку има

Танјуг
И Хаити таблет за трку има

Хаити, карипска држава позната по сиромаштву, политичкој нестабилности, али и по производњи рума, недавно је направила велико изненађење, улазећи у свијет високе технологије са сопственим андроид таблет рачунаром.

Завучена између текстилних фабрика у индустријском парку Порто Пренса, одмах до сиротињског кварта, једна компанија је почела са производњом јефтиног таблета под називом Суртаб, што на хаићанско-креолском значи "на столу", пренео је Ројтерс.

За разлику од фабрика поред, гдје лоше плаћени радници производе јефтино доње рубље за америчко тржиште, радници Суртаба су опремљени лемилицама, одјевени у чисто бијелу радну одјећу.

Сержин Брис је поносна на свој посао. "Никада нисам ни помишљала да ћу једног дана радити на изради таблета", рекла је она.

Са 200.000 долара добијених од америчке Агенције за међународни развој (USAID), и уз увоз компоненти из Азије, ова хаићанска старт ап компанија производи три модела таблета са екранима од седам инчи, који користе Гуглов оперативни систем Андроид.

Они се крећу од једноставног WiFi таблета са 512 МБ радне меморије, који се нуди по цијени од 100 долара, до 3G модела са меморијом од 2GB, који се продаје за 285 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана