Хрватска - нови центар Фејсбука

Агенције
Хрватска - нови центар Фејсбука

Компанија Фејсбук изабрала је Хрватску за једину земљу изван САД у којој ће направити свој центар за базе података, пише Пословни дневник.

У Хрватској је развијен и гради се нови центар за базу података за Фејсбук који ће, кад буде довршен, бити међу три највећа таква центра у Европи.

Ријеч је о модуларном центру за базу података, заснованом на зеленим технологијама, који се слаже попут Лего коцкица, објавио је Пословни дневник.

Произвођач тих коцкица, односно специјалних контејнера који су опремљени напајањем и хлађењем, као и пропратном технологијом, је загребачка подружница корпорације Емерсон електрик, односно део ЕМР Холдинга.

Хрватски Емерсон се развио као јединица у саставу компаније "Никола Тесла". Прије 15 година фирму је купио ЕМР Холдинг.

"Хрватска је свјетско средиште за технологију модуларних центара за базе података у оквиру Емерсона, а ми смо највећи такав играч на свијету и радимо свуда", рекао је директор хрватског Емерсона Лука Гашпар, који је листу потврдио да раде за Фејсбук.

Нови Фејсбуков центар биће кључно мјесто за чување података свих корисника из Европе, Блиског истока и Африке, њих више од 800 милиона, а простираће се на 30.000 квадрата.

Укупно се у том бизнису у Хрватској врте тек три милиона евра, док ти центри у регији представљају много већи бизнис, оцјенио је лист и навео да је агенција ИДЦ Адриатикс објавила да је у средњој и источној Европи то тржиште вредно 1,89 милијарди долара и незаустављиво расте.

Аналитичар за ИТ услуге и софтвер ИДЦ Адриатикса Иван Јурас изјавио је да се и у Хрватској очекује велики раст тих послова, с обзиром на то да више од половине корпоративних корисника не планира више да улаже у властите центре за базу података, већ да те услуге тражи на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана