Холограмски систем у стилу Ратова звијезда

Танјуг
Холограмски систем у стилу Ратова звијезда

Пољска компанија Leia Display System патентирала је екран за пројекцију слика у ваздуху које реагују на додир, у стилу најсавременије технологије каква се користи у научнофантастичним филмовима.

Пољска компанија је инспирацију за истоимени систем, познатији под скраћеним називом LDS, нашла у холограмској слици легендарног научнофантастичног филма "Ратови звијезда", а технологијом коју је осмислила претворила је научну фантастику у чисту науку.

Корисници LDS, првог система у свијету који омогућује јасну и стабилну пројекцију слика, могу да користе разне врсте интеракције, укључујући ходање кроз пројектовану слику, наводи се у саопштењу које је компанија са сједиштем у Варшави данас објавила поводом свјетске премијере свог најновијег изума.

Ранија пројекциона рјешења била су базирана на пари која је коришћена као густа димна завјеса, при чему је приказивање слика било могуће, али су оне биле замућене услијед лошег квалитета паре.

"У креирању најновијег система највише смо се фокусирали на стварање што квалитетније паре, на што већој удаљености. Само у том облику пара може да остане једва видљива и да нашим корисницима пружи слику високог квалитета", објашњава главни конструктор LDS Данијел Скутела.

Екрани LDS се производе у двије величине: S-95 и X-300, при чему први има димензије 95x65 центиметара, налази се на покретном постољу на којем се екран подешава тако да буде у висини очију и углавном је намијењен у маркетиншке сврхе, наводи се у саопштењу.

LDS Х-300 има екран дугачак три метра и широк два и по метра, а могуће је и да се код ове верзије искомбинује више екрана чиме се ствара огромна пројекциона површина.

Ова опција са већим екраном или више екрана пружа огромне могућности за најразличитије сценографије, музејске изложбе и друге манифестације базиране на најсавременим технологијама.

Примјена детектора покрета омогућује да се LDS користи као огроман екран који реагује на додир и покрете корисника.

"Наши екрани су 'живи'... То нам пружа бесконачне могућности презентације. Можемо, на примјер, да придружимо пар крила особи која хода кроз пројектовану слику или да створимо илузију да су крила у пламену", објашњава Марћин Панек, конструктор и софтверски инжењер LDS.

Холограмске пројекције су идеалне за организације које желе да се представе на оригиналан начин и привуку клијенте на сајмовима, премијерама, у тржним центрима, као и свуда гдје је потребна врхунска визуелна презентација као што су музеји, модне ревије, клубови, ТВ програми или луксузни ентеријери, закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана