Хиљаде рачунара сутра остаје без интернета?

Јутарњи лист
Хиљаде рачунара сутра остаје без интернета?

Малициозни компјутераки програм познат као као ‘DNSChanger’ могао би одсjећи хиљаде Mac и PC корисника од интернета овог понедjељка.

 

FBI ће угасити све интернет домене које су биле под утицајем DNSChangerа, који је кружио интернетом од 2007. године. DNSChanger би преусмjеравао интернет промет на странице с плаћеним огласима путем којих би сајбер криминалци убирали зараду од корисника заражених рачунара.

Иако је FBI упозоравао кориснике већ мjесецима да провjере да ли је њихов рачунар међу зараженима, сумња се да је још увијек око 275.000 рачунара изложено ризику да остане без интернета у понједељак, 9. јула.

Аутори DNSChangerа, шест Естонаца, ухваћени су и приведени прије отприлике осам мјесеци, када су и угасили сервер који је преусмјеравао промет. Иако више не може проузроковати финансијску штету, DNSChanger још увијек представља ризик по заражене рачунаре.

Уколико мислите да би и ваш рачунар могао бити заражен, постоји једноставан начин за проверу -кликните на овај линк, и ако је оквир странице зелен, ваш рачунар је сигуран, но ако је црвен, он ће изгубити приступ интернету.

Листу других алата које можете користити како би се осигурали можете пронаћи на DNSChanger Check-up страницама.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана