Хакери преузели контролу над роботским усисивачима, вријеђали власнике преко звучника

Г.С.
Хакери преузели контролу над роботским усисивачима, вријеђали власнике преко звучника

Хакери су у САД-у успјели хаковати одређени број роботских усисивача, што им је омогућило да преузму контролу над њима, управљају њиховим кретањем, али и да путем звучника вријеђају све који су се нашли у близини.

Сви хаковани роботски усисивачи припадају истом бренду и моделу, а то је Еkовакс Дебот X2с. Овај роботски усисивач је стекао лошу репутацију због рањивости на хаковање, а чак и новинари АБЦ Њуза су успјели преузети контролу над једним роботом и његовом камером.

Једна од жртава хаковања био је адвокат из Минесоте Даниел Свенсон, који је казао да је гледао ТВ када је његов роботски усисивач почео испуштати чудне звукове попут „лошег радио сигнала“.

Гледајући апликацију је установио да неки странац има приступ камери и даљинским контролама.

Потом је ресетовао шифру и робота, али је тек тада започело лудило. Робот се поново почео кретати, а путем звучника се зачуо људски глас који је изговарао расистичке увреде. У близини роботског усисивача се налазио Свенсонов син.

„Помислио сам да је хакер дијете, можда тинејџер. Можда су 'скакали' од уређаја до уређаја и узнемиравали породице“, додао је адвокат.

Ситуација је можда и гора од ове јер је хакер помоћу усисивача могао данима шпијунирати породицу.

Свенсонов уређај је хакован 24. маја, истог дана када је још један Дебот X2с почео јурити пса. И у овом случају су се путем звучника чули увредњиви коментари. Пет дана касније се сличан инцидент догодио у Ел Пасу. Колико је заправо ових уређаја хаковано, засад није познато.

Рањивост је у томе што хакери успијевају заобићи ПИН од четири броја те преузети контролу над усисивачем. Овај проблем је уочен у децембру 2023. године, али то није све. Контролу над усисивачем је могуће преузети и путем Блутута с више од 90 метара.

Компанија која производи усисиваче је припремила софтверско рјешење проблема, које ће бити испоручено у новембру,преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана