Хај-тек даме врте милионе

Агенције
Хај-тек даме врте милионе

Њујорк - Некадашњи извршни директор "и-беја" Мег Витман, са богатством које прелази двије милијарде долара, налази се на врху листе 11 најбогатијих жена свијета које руководе најмоћнијим фирмама високе технологије, а чија годишња примања премашују милион долара.

Ове жене, како наводе аутори ранг-листе, представљају изузетак, јер у свијету високе технологије доминирају мушкарци, с обзиром на то да су припаднице љепшег пола у том сектору заступљене тек са 25 одсто, а међу њима је 12 одсто инжењера.

Витман је 15 година била на челу "и-беја", а 2011. године постала је извршни директор америчке компаније "Хјулит Пакард". Њено богатство се процјењује на око двије милијарде долара захваљујући прије свега акцијама "и-беја".

На другом мјесту нашла се Шерил Сандберг, чувена по преокрету који је за кратко вријеме направила у компанији "Фејсбук". Компанија је прије њеног доласка имала 130 запослених и 70 милиона корисника, а сада има 2.500 радника и 700 милиона љубитеља ове друштвене мреже. Њено богатство се процјењује на више од милијарду долара.

На трећем мјесту је директор компаније "Јаху" Мариса Мејер, чији се приходи на годишњем нивоу процјењују на 300 милиона долара. Слиједи предсједник и извршни директор технолошког гиганта ИБМ Џини Ромети, која је имала почетну годишњу плату од 16 милиона долара. Иза ње је финансијски директор америчког софтверског гиганта "Оракл" Сафра Казуб, чији приходи прелазе 44 милиона долара углавном у акцијама.

Међу најбогатије жене из свијета високе технологије убројана је и бивши директор британске модне куће "Барбери", која је ове године постала директор сектора за онлајн продају свјетског ланца "Епл стор" Анђела Ерендс. Висина њене плате није позната широј јавности, али Бизнис инсајдер процјењује да би њена годишња примања могла достићи између два и три милиона долара, не рачунајући акције "Епла" које посједује у вриједности од 76 милиона долара.

Једна од најбогатијих "хај-тек" дама је и Сузан Воџицки, која је послије напуштања "Гугла" дошла на чело "Јутјуба" и добила почетничку плату од десет милиона долара. У друштву најбогатијих жена нашла се и Рени Џејмс, чије је богатство, прије него што је постала извршни директор "Интела", процијењено на 15 милиона долара.

На листи је и директор "Мајкрософта" Ејми Худ, која је на тој позицији од маја 2013. Процјењује се да су њени годишњи приходи око 7,5 милиона долара. Слиједи предсједник и извршни менаџер корпорације "Ксерокс" Урсула Бурнс, прва Афроамериканка која се нашла и на "Форбсовој" листи, а чији су годишњи приходи процијењени на 7,5 милиона долара.

Листу закључује Луси Леи Пенг, која је од марта 2013. директор дијела кинеске компаније за онлајн куповину "Алибаба смол микро фајненшел сервисиз груп", која пружа могућност плаћања путем мобилних телефона. Висина њене плате је непозната, а Бизнис инсајдер оцјењује да ће богатство те младе жене тек порасти половином августа уласком ове компаније на берзу. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана