“Гугл” усклађује систем са европским правилима?

Агенције
“Гугл” усклађује систем са европским правилима?

Брисел - Америчка компанија “Гугл” припрема измјену свог система за претрагу како би испунио захтјеве европских власти, преносе агенције.

Лист наводи, позивајући се на изворе блиске договору, да је у петогодишњем споразуму са Бриселом, “Гугл” обећао да ће корисницима омогућити “јасан избор” при промовисању својих услуга претраге у специјализованим областима, попут ресторана, финансија и продаје.

“Гугл” је најавио да ће указивати на конкурентне специјализоване услуге претраге.

Европски комесар за конкурентност Хоакин Алмунија рекао је почетком седмице америчком дневнику “Њујорк тајмс” да “Гугл” мора јасно одвојити своје услуге од осталих, али је нагласио да компанија неће морати да замијени кључне алгоритме, који покрећу производ.

ЕУ је у новембру 2010. године покренула истрагу у новембру 2010. године након притужби неколико компанија, укључујући софтверског гиганта “Мајкрософт”.

У фебруару је Брисел саопштио да је добио приједлоге с циљем окончања истраге и да их разматра, те да би одлука требало да буде донесена до средине године.

Нешто раније је америчка Савезна комисија за трговину одбацила сличну истрагу, истичући да није било правне основе за покретање случаја против “Гугла”.

Критичари наводе да “Гугл” контролише око 70 одсто тржишта интернетских претраживача и пропратних рекламирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана