“Гугл” унаприједио претраживање свјетске мреже

Агенције
“Гугл” унаприједио претраживање свјетске мреже

Вашингтон - “Гугл” је објавио да је унаприједио свој претраживач интернета алгоритмом који боље схвата појмове унесене у поље за претраживање.Нови алгоритам “hummingbird” је прво значајно унапређење у посљедње три године.


Званичници “Гугла” су на презентацији ове техничке новости у Силиконској Долини нагласили да је нови алгоритам бољи за дуге и комплексније потраге за информацијама.

Они кажу да овај алгоритам омогућава природнију интеракцију између корисника и претраживача, па се тражени појам може изговорити у мобилни телефон, паметни сат или неки други преносиви уређај.

“Хамингбирд” је фокусиран на рангирање информација у складу са интелигентнијим разумијевањем задате потраге, за разлику од претходника, алгоритма “кофеин”, који је био више усмјерен на популарније веб сајтове.

Током презентације, једна службеница “Гугла” је као примјер гласовне потраге на мобилном телефону затражила слике Ајфеловог торња.

Након што су слике приказане на екрану, она је упитала колико је торањ висок. Након што је “Гугл” гласовно тачно одговорио, она је затражила остале слике ове конструкције и добила их.

Технолошки стручњаци сматрају да је прерано да се каже да ли ће “hummingbird” оставити значајнији траг. Алгоритам је уведен у употребу прије мјесец дана и већ покрива око 90 одсто потрага на “Гуглу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана