Гугл почео спуштати рејтинге за претраживање због лажних вијести

ГС
Foto: Илустрација

МОНТН ВЈУ, БРИСЕЛ - Гугл је почео с дуго најављиваном политиком спуштања рејтинга сајтова на њиховом претраживачу за које се оцијени да преносе лажне вијести, дезинформације и мисинформације, саопштено је на сајту ове глобалне компаније.

Почетком августа проширили су своју политику и на фотографије за које се оцијени да садрже лажне садржаје, попут експлицитних фотографија које су начињене с циљем да обмане, преваре или понуде лажан садржај.

Подсјећања ради, у ЕУ је недавно ступио на снагу закон који од великих интернет платформи тражи да морају увести одјељења за сузбијање преношења садржаја који су оцијењени штетним за друштво.

Осим лажних вијести и мисинформација, нови Закон о дигиталним услугама ЕУ од великих платформи тражи да раде на заштити дјеце и омладине од штетних садржаја, сузбијају онлине преваре корисника, те транспарентно објашњавају политику циљаног рекламирања према корисницима и кориштење њихових приватних података.

Као и у већини случајева, и у ЕУ је у питању регулација као глобална сила и све новине које у овој области уводи, велике платформе и глобалне компаније прије или касније уводе у своје глобалне операције.

У Гуглу објашњавају да су већ почели с дерангирањем сајтова, а да се нова мјера, која је у примјени од 1. августа, односи на фотографије.

Новина ће се, како кажу, односити на двије важне компоненте. Једна се односи на ефикаснији начин јављања и пријављивања штетних садржаја, а друга на спуштање рејтинга сајтова који су оцијењени као преносиоци штетних фотографских садржаја. То, практично, значи да ће такав сајт бити излистан знатно ниже на Гугловим алгоритмима, што би, у пракси, значило да ће такве сајтове бити теже наћи на интернету.

"Стога деградирамо веб-странице које су примиле велики број пријава за уклањање због лажних експлицитних фотографија. Овај приступ добро функционише за друге врсте штетног садржаја, а наше тестирање показује да ће то бити одличан начин за смањење лажног експлицитног садржаја у резултатима претраживања", кажу они.

У Гуглу даље кажу да се само у једном дану креира огромна количина нових садржаја, те да је најбоља заштита против штетних садржаја изградња система претраживања који ће квалитетне информације стављати на врх резултата претраживања.

"Уводимо ажурирања рангирања која ће смањити експлицитни лажни садржај за многа претраживања. За упите који конкретно траже експлицитан садржај и укључују имена људи, настојаћемо приказати висококвалитетан, неексплицитан садржај - попут релевантних медијских чланака, ако су доступни. Ажурирања која смо направили ове године смањила су изложеност експлицитним резултатима слика на овим врстама упита за више од 70 одсто. Са овим промјенама, о утицају лажно креираних фотографија људи могу читати, умјесто да виде странице са стварним лажним садржајима које су начињене без одобрења", наглашавају они.

У Регулаторној агенцији за комуникације су нас упутили на Савјет министара БиХ о свим питањима која би се односила на евентуалну припрему новог законског оквира којим би се БиХ прилагодила европским нормама.

Појашњавају да је њихова агенција, поступајући у складу са закључцима Колегијума за европске интеграције из маја ове године, доставила у јуну Дирекцији за европске интеграције БиХ листу питања за експланаторни скрининг са Европском комисијом, а која се односе на Поглавље 10 - Информационо друштво и медији.

"У оквиру овог преговарачког поглавља Агенција је посебно заинтересована да се у оквиру експланаторног скрининга, поред осталог, у наредном периоду јасно дефинишу обавезе БиХ, као земље са кандидатским статусом, и у примјени ЕУ Акта о дигиталним услугама, Европског акта о слободи медија и Акта о дигиталном тржишту", појаснили су они за "Независне новине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана