Гугл оптужен за незаконитости којима држи монопол над интернет оглашавањем

Кликс
Foto: Shutterstock

Десет америчких држава, на челу с Тексасом, оптужило је Гугл за подузимање незаконитих корака у пракси оглашавања, а како би сачувао монопол над овим тржиштем на интернету.

Наводни потези Гугла, према тужби држава, укључују склапање споразума с Фејсбуком ради манипулације аукцијама на мрежи, извијестили су из Тексаса.

Ово је најновија правна тужба с којом се суочава технолошки гигант који је иначе под притиском регулаторних тијела широм свијета.

Ипак, Гугл је одбацио тврдње рекавши да ће се "снажно" бранити на суду.

"Уложили смо у најсавременије услуге огласне технологије које помажу предузећима и доносе корист потрошачима. Цијене дигиталних огласа пале су у посљедњој деценији. Падају и накнаде за огласну технологију. Гуглове накнаде за огласну технологију ниже су од индустријског просјека", рекао је портпарол компаније у одговору на тужбу.

С друге стране, Фејсбук је одбио коментарисати било шта.

Тужба америчких држава има за циљ умањити Гуглову контролу тржишта интернетског оглашавања јер, како кажу подносиоци тужбе, ово тржиште је зацементирано 2008. године куповином DoubleClickа, главног софтвера који издавачи користе за продају интернетског оглашавања.

Иначе, Гуглова продаја оглашавања чини више од 80 посто прихода компаније.

Десет држава које туже Гугл су Тексас, Аркансас, Индијана, Кентаки, Мизури, Мисисипи, Јужна Дакота, Сјеверна Дакота, Јута и Идахо, а све их представљају републикански тужитељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана