Гугл ће пратити сваки ваш клик и за то вам платити

Глас Српске
Гугл ће пратити сваки ваш клик и за то вам платити

АТАЛАНТА - Како вам звучи да Гугл прати апсолутно све што радите док претражујете веб и биљежи тачно које линкове кликате и када? Вјеројатно вам баш није најпривлачнија идеја, но Гугл ће свој надзор корисницима плаћати.

'Панелисти' у новом Гуглову програму Screenwise биће плаћени до 25 долара у Амазоновим поклон картицама. Корисници требају скинути додатак за бровсер који омогућава Гуглу да надгледа које стране корисник посјећује и како их притом користи.

"Вријеме изласка овог програма је врло необично, поготово с обзиром на зазор с којим се Гугл суочио приликом предстојећих промјена које се тичу његове политике приватности", коментарисао је популарни блог Search Engine Land додајући:

"Иако је овај Screenwise програм у потпуности опционалан, неки критичари су поставили питање зашто је Гуглу потребно више података о веб претрагама и веб страницама које посјећујете".

Европски регулатори писали су Гугловом CEO-у Ларију Пејџу прошле седмице и тражили да заустави увођење нове политике приватности која би се могла описати ријечима "једна величина која одговара свима".

Нова правила која се тичу приватности требала би на снагу ступити 1. марта ове године, а она ће допустити Гуглу да размјењује податке о корисницима Гуглових сервиса као што су Google Search, Gmail i YouTube.

Овај потез пренеразио је заговорнике приватности и многе блогере. Технолошки портал ZDNет објавио је да ће "Гугл знати више о вама него ваша супруга" те је упозорио да је ријеч о "big-brotherizaciji"

На страници која описује Гуглов пројект Screenwise стоји да је компанија тренутачно 'затрпана' великим интересом за овај програм.

'Као панелист, морат ћете додати проширење бровсера који ће с Гуглом дијелити веб странице које посјећујете и како их користите. Оно што научимо од вас, и других попут вас, помоћи ће нам побољшати Гуглове производе", наводи се на страници.

Корисници су за пријаву добили по 5 долара вриједности у поклон картицама, а затим ће добивати више од 5 долара у картицама сваки мјесец све док остану пријављени.

Гугл такође истиче да корисник у било којем тренутку може одустати.

"Попут многих других веб и медијских компанија и ми радимо панел истраживања како бисмо боље служили нашим корисницима учећи више о томе како људи користе медије на вебу, али и другдје", рекао је Гуглов портпарол.

Screenwise панел је отворен свим корисницима изнад 13 година старости и онима који имају отворен Гуглов рачун. Да бисте му приступили, требате користити Гуглов Крома бровсер

Гуг направио највећу грешку у историји?

Гугл је у прошлости направио доста погрешака. Напримјер Wave, затим Buzz, као и многе услуге и производе који су изашли на тржиште, иако нису били завршени. Но, повукао је још један потез због којег у Мајкрософту трљају руке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана