GTA V: Најскупља игра икада направљена

Index.hr
GTA V: Најскупља игра икада направљена

Никог не чуди то што је завладало право “лудило” међу фановима након што је GTA V коначно кренуо у продају. Наиме, посљедњих мјесеци друштвене мреже су биле препуне вијести о једној од најишчекиванијих игара године.

Игра је настајала пуних пет година, а толико дуго је расло и узбуђење вјерних фанова.

266 милиона долара

Један од занимљивијих података свакако је и тај да је израда игре коштала невјероватних 266 милиона долара. Наравно, ријеч је о трошковима израде и маркетинга, а Котаку пише да је једини филм који је достигао ту суму био “Pirates of the Caribbiean: At World'a End” чији је буџет износио 300 милиона долара.

У Rockstar Northu вjерују да ће зарада сигурно премашити милијарду долара и да ће у само првој години продати преко 25 милиона примjерака.

Аналитичари се слажу с Rockstarом и додају да ће зараду од милијарду долара премашити у првих мjесец дана. Подсетимо, претходни наставак у првих мjесец дана зарадио је невjероватних 900 милиона долара, а до сад је продато 25 милиона примерjака.

Аналитичар Колин Себастијан не сумња да ће Rockstar овог пута тај износ премашити у још краћем року.

Очекује се “талас боловања”

Експерти додају да због помаме око новог наслова очекују и талас боловања међу радницима који ће учинити све да играју игру.

С друге стране, времена за одмор није било у Rockstarу. Тим од 300 људи напорно је радио на наслову, а уједно је ријеч и о њиховом најамбициознијем пројекту до сад.

Снимљено је на стотине хиљада фотографија како би се што реалније дочарао Лос Анђелес, а прашину ће свакако подићи и податак да су ликовима у игри гласове позајмили прави чланови банди.

Фанови су цијеле ноћи нестрпљиво очекивали да се игра напокон појави, а редови испред продавнице многе су подсетили на лудило које влада сваки пут када се појави нови iPhone, или као што је то био случај са сваким новим наставком књига о Харију Потеру.

Како би додатно подстакли претпродају, Rockstar је припремио неколико посебних издања која купцима пружају додатни садржај, а сарађивали су и са Сонијем који је избацио посебну Playstation 3 конзолу уз копију игре, 30-дневну претплату на Playstation Plus и GTA V слушалице.

Најбољи наставак у серијалу

Иако реално никада није било сумње да ће игра бити објављена и за PC и Playstation 4, љубитељи су још прошле године покренули петицију у којој од Rockstarа траже да игру објаве за PC.

И док се Rockstar још увек није званично изјаснио око PC верзије, фанови ништа не препуштају случају, а петиција је до данас прикупила преко 370 хиљада потписа.

Њихово одушевљење дијеле и критичари који су практично једногласно закључили како је ријеч о најбољем наставку до сад, а игра је на свим гејмерским порталима прикупила веома високе оцијене, често чак и максималне.

Придружују им се и медији који наводе да је ријеч о “монструозној пародији модерног живота”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана