GTA не играју само тинејџери

www.telegraph.co.uk
GTA не играју само тинејџери

Људи који уживају у компјутерској игрици Grand Theft Auto су склонији браку и родитељству, као и трошењу новца на пословне ташне, за разлику од просjечног корисника интернета, према истраживању које је пратило навике зависника од компјутерских игара.

Истраживање које је обухватило више од 2 милиона људи који играју Grand Theft Auto, показало је да се игре из овог серијала играју много више у групи људи која има од 55 до 64 године, него што је то случај са осталим компјутерским играма.

Подаци су показали и да играчи ове игре имају 33% више шансе да имају дjецу, него просjечна особа која користи интернет и скоро дупло веће изгледе да заврше у браку.

Такође су склонији куповини одијела, шешира, пословних ташни и филмова, чак и анимираних за дјецу, показало је истраживање компаније Exponential Interactive.

Ови налази оспоравају претпоставку да су дhеца и тинејџери једини конзументи компјутерских игара из серијала GTA, која се одликује насилном причом и обухвата крађе кола, убијање мафијаша, изнајмљивање проститутки и диловање дроге, а која је критикована од стране јавности, јер "квари омладину".

Умhесто тога се показало да играче у добром дијелу чине родитељи из добростојеће средње класе, који врло често контролере за игру узимају из руку своје дјеце.

Прошле седмице игра Grand Theft Auto 5 је пуштена у продају и забиљежила невјероватан успјех оборивши рекорд (800 милиона долара зараде у првом дану) и постала најбрже продавани забавни артикл у историји (до сада игра зарадила преко милијарду долара).

Игра која је производ компаније Rockstar North из Единбурга, жестоко је критикована од стране организација за заштиту људских права и политичара због сцена у игри у којој се приказује мучење људи који моле за милост.

Према овом истраживању, неки GTA играчи су старији и од 75 година, док су резултати показали да су они који је играју чак пет пута заинтересованији за књижевност и умjетност него за изласке у барове и ноћне клубове.

Аналитичари се слажу у оцијени да су се видео игре доста удаљиле од своје некадашње публике и да сада привлаче много ширу публику и да их више не треба сматрати "оазама за чудаке и тинејџере", већ да су за њих сада подједанко заинтересовани и њихови родитељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана