Грешком угашен руски Facebook

Танјуг
Грешком угашен руски Facebook

Водећа руска онлајн друштвена мрежа ВКонтакте 24. маја на кратко је забрањена, како је објашњено "грешком", мада је до тога дошло послије појачаних притисака власти на ту компанију.

Та популарна мрежа је данас била унијета на списак забрањених сајтова на основу одлуке руске Федералне службе за надзор сектора везе, информационих технологија и масовних комуникација (Роскомнадзор).

ВКонтакте, највећа европска друштвена мрежа појединачних земаља са 210 милиона регистрованих корисника, била је током ноћи стављена на "црну листу" сајтова којима је збрањено дистрибуирање садржаја унутар Русије, али је послије неколико сати забрана укинута, пренијела је агенција Ројтерс.

Оснивач те компаније Павел Дуров имао је раније сукобе с влашћу због обезбјеђивања форума за опозиционе активисте ради организовања протеста против предсједника Русије Владимира Путина.

"То се догодило грешком", рекао је портпарол Роскомнадзора Владимир Пиков и додао да је тај сајт уклоњен са "црне листе" и да су ограничења његовом приступу укинута.

Дуров (28) је сајт ВКонтакте основао 2006. у свом родном Санкт Петербургу и његов успјех у развоју те мреже, која привлачи 47 милиона корисника сваког дана, подстиче поређења са оснивачем Facebookа Марком Закербергом.

Дуров је раније одбио да се повинује наредби Федералне службе безбједности да затвори налоге које су користили активисти за организовање протеста за вријеме парламентарних избора у децембру 2011, на којима је побједила Путинова странка Уједињена Русија.

Прошлог мјесеца је Дуров био учесник саобраћајне несреће у Санкт Петербургу у којој је је лакше повређен један полицајац. Дуров је негирао да је учествовао у том инциденту и умјесто да пристане да свједочи као очевидац, он је напустио земљу и од 24. априла није виђен у јавности.

Тешкоће с којима се суочава Дуров поклопиле су се са променама у власништву над његовом компањом, у којој је један приватни инвестициони фонд, повезан с Кремљем, купио 48 одсто удјела од оснивачких партнера које је подржавао Дуров.

Дан прије закључења тог споразума 17. априла руски истражитељи су претресли канцеларије компаније ВКонтакте и кућу Дурова.

Купац тог удијела United Capital Partners контролише имовину, вредну око 3,5 милијарди долара и у власништву је Иље Шчербовича који је члан управе три велике руске државне фирме, укључујући нафтни џин Росњефт, на чијем је челу бивши Путинов шеф кабинета Игор Сечин.

Извори, блиски компанији ВКонтакте, су саопштили да је Дуров ове седмице одржао састанак чланова управе у Швајцарској.

Дуров посjедује 12 одсто удела у ВКонтакте, али у оквиру споразума с акционарима, он такође гласа у име 40 одсто удијела који припада интернет групацији Маил.ру, регистрованој у Лондону, у којој учешће има најбогатији тајкун у Русији, милијардер Алишер Усманов.

Посљедња забрана друштвене мреже ВКонтакте, без обзира на то што је била краткотрајна, могла би да представља најаву пооштравања њеног надгледања.

Руски омбудсман за права дјеце је такође окривио ту мрежу за постављање садржаја дјечје порнографије.

Бар један од двојице Чечена, осумњичених за бомбашки напад на маратону у Бостону, имао је своју страницу на ВКонтакте.

"Сви велики медији су стављени под контролу Кремља, а ВКонтакте је посљедњи медиј који је још независан", рекао је новинар Николај Коноров, аутор књиге "Кодекс Дурова" о друштвеној мрежи ВКонтакте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана