Грађане Њемачке нервира зависност од телефона

ГС
Foto: Илустрација

Како се осјећате када изађете са неким ко на сваких пар минута узима мобилни телефон у шаке и провјерава поруке, лајкове, коментаре и све што људе вуче на друштвене мреже?

Нервира вас, а нервирате и сами себе ако исто то радите? Нисте усамљени, то нервира троје од четворо Нијемаца.

Према истраживању хамбуршке фондације BAT (British American Tobacco), 55 одсто испитаника признаје да је "више него што би требало" зависно од друштвених мрежа. У старосној групи 18-34, тај проценат је 75 одсто, код старијих од 55 - 55 процената.

Више од половине, 57 одсто, је навело да жели више простора, на примјер у тржним центрима и ресторанима, без интернета и телефона, оцјењујући да би то и њима и саговорницима помогло да се фокусирају на оно што раде.

Истраживање је, међутим, и ту указало на генерацијску разлику, јер зоне без интеренета жели једва половина оних између 18 и 24 године и самаца до 49 година старости. Међу старијима од 66, то жели двоје од троје становника Њемачке.

"Људи лајкове, коментаре и реакције на сопствене објаве доживљавају као неку врсту награде", каже директор научног одјељења фондације, професор Улрих Рајнхарт.

За тај осјећај, многи су спремни да стварни живот прошире на друштвене мреже и тамо га његују.

"То не само да захтјева времена и нерава, него може да изазове незадовољство и стрес", наводи Рајнхарт.

Многи од људи у друштву очекују да дају и пруже пуну пажњу и не желе сталну дистракцију. Понегдје је то препознато, па тако неки угоститељи у САД, Великој Британији и Аустралији одобравају попуст гостима који особљу предају своје мобилне уређаје.

Рајнхарт каже да сличне акције ускоро очекује и у Њемачкој, преноси Б92.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана