Google затражио дозволу да Србију укључи у Street View

Aгенције
Google затражио дозволу да Србију укључи у Street View

Родољуб Шабић, повjереник за информисање и заштиту података о личности Србије, на свом твитеру саопштио је да је Google поднио формалан захтјев у вези са условима реализације пројекта Street View у Србији.

Родољуб Шабић каже за Б92 да ће у најкраћем могум року одговорити на захтјев Гугла.

- Нема никаквог разлога да Србија иде мимо света. Цео пројекат нуди много занимљивих ствари и могућности, али са собом и носи неке ризике који су већ уочени у земљама у којима је реализован. Google је већ имао проблема у области која мене занима, а то је заштита личности и приватности – каже Шабић.

Повјереник за заштиту података је рекао да ће од Googla тражити гаранције да су ризици који су уочени у земљама ЕУ сведени на минимум.

- Ја немам немеру да као представник државе Србије отежавам намеру Googleа да реализује овај пројекат, али ћу инсистирати да и у Србији важе стандарди који су важили и у другим земљама. Google ће морати да да гаранције да стандардни приватности неће бити доведени у питање. Ја ћу одредити јасне услове које Google мора да поштује. Ако не пружи одговарајуће гаранције ја могу да забраним тај пројекат - објаснио је Шабић.

Процедура је таква да када се на захтjев одговори потврдно - прво возила опремљена логом Google-а и камерама крећу да снимају улице у Београду, а потом и у другим српским градовима и мjестима.

Уобичајено је да та снимања трају око три мjесеца, а апликација Street View, која омогућава корисницима шетање по улицама снимљених градова и разгледање знаменитости, моћи ће се користи минимално шест мjесеци касније.

Google је до сада снимио око 50 држава укључујући Хрватску и Мађарску, а у току је снимање Словеније.

Street View је Google-ов додатак популарном сервису Maps уз који се можете спустити на локацију коју претражујете и гледати је као да сте тамо. Наравно, да би тако нешто било функционисало потребно је фотографисати локације, обрадити фотографије и израдити виртуелни простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана