Google размишља о замени цоокиеса новим системом

USAToady
Google размишља о замени цоокиеса новим системом

Google наводно ради на новом, анонимном, систему који ће оглашивачима омогућити да прате шта људи воле на основу сајтова које су посjетили.

Анонимни идентификатор за рекламе, познат и као AdiD, представљао би алтернативу кукусима које тренутно користе оглашивачи за пласирање релевантних, персонализованих огласа.

Извјештаји у USA Today наводе како би нови систем олакшао муштеријама да прате како их оглашивачи „уходе".

Google остварује скоро трећину прихода од укупног оглашавања на интернету и тренутно ради на стварању новог начина на који би сарађивао са оглашивачима.

Нови систем би радио тако што када би особа посетила неки сајт, анониман AdiD би био послат оглашивачима који су се претплатили на њега.

Ти оглашивачи би морали да се сложе са сjетмо основних правила о томе шта смију, а шта не, да прате и како могу да користе информације које им се шаљу.

Ово би потенцијално олакшало потрошачима да разумију цио процес који би такође био прилично јасан када је њихова анонимност у питању.

Тренутно, кукис трећих страна, који се користе како би се идентификовали основни детаљи у вези неке особе, постављају сами власници сајтова.

Како особа сурфује интернетом, кукиси или колачићи стварају одређени профил интересовања и старају се за то да рекламе које јој се приказују буду у складу са тим интересовањима, а све ово може бити онеспособљено путем браузера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана