Google продао Motorolу Кинезима за 3 милијарде долара

Агенције
Google продао Motorolу Кинезима за 3 милијарде долара

Компаније Google и Lenovo 29. јануара постигле су обавезујући договор на основу којег Lenovo планира преузимање Motorolа Mobility јединице за смартфоне.

Са снажним пословањем у области PC рачунара и брзорастућим пословањем у области смарт телефона, овај договор би требало да оснажи позицију компаније Lenovo на тржишту смарт телефона.

Додатно, Lenovo ће обезбjедити снажно присуство у Сjеверној и Латинској Америци, као и у Западној Европи, како би употпунио своје пословање у области смарт телефона на растућим тржиштима широм свијета.

Lenovo, које је 2005. године купио PC дивизију компаније IBM и њен легендарни Think PC бренд, сада ће преузети и Motorolа Mobility, укључујући и Motorolа бренд и портфолио иновативних смарт телефона који укључују Moto X и Moto G, као и DROIDTM Ултра серију.

Поред постојећих производа, Lenovo ће преузети и власништво и над планираном палетом Motorolа Mobility производа.

Компанија Google задржаће власништво над већином Motorolа Mobility портфолија патената, укључујући и тренутне процедуре регистрације патената, као и проналаске. Као дио трајних односа са компанијом Google, Lenovo ће добити право на предности у преко 2000 патената, као и Motorolа Mobility бренд и трејдемарк портфолио.

Motorolа Mobility је веома препознат бренд широм свијета и тренутно трећи по величини произвођач Андроид смарт телефона у Америци, и трећи по величини произвођач смарт телефона у Латинској Америци.

"Преузимање једног оволико познатог бренда, иновативног портфолија поризвода и невјероватно талентованог глобалног тима ће одмах учинити Lenovo снажним глобалним играчем на брзорастућем тржишту смарт телефона", казао је Јанг Јуанкинг, предсједник и CEO компаније Lenovo. "Сигури смо да можемо да објединимо оно најбоље у обије компаније и произведемо производе које ће корисници вољети и обезбједимо снажно, растуће пословање. Lenovo има богато и доказано искуство у успешном преузимању сјајних брендова, као што је био Think бренд компаније IBM, и успjешном и ефикасном интегрисању компанија широм свијета. Потпуно сам сигуран да ћемо и у овом процесу бити успјешни и да ће наше компаније и наставити са трендом раста на тржишту и изградити снажну базу за будућност."

Образлажући овај потез са своје стране, извршни директор компаније Google Лари Пејџ изјавио је: "Lenovo има експертизу и искуство које ће помоћи да Motorolа Mobility постане један од кључних играча Андроид екосистема. Овај потез омогућиће компанији Google да преусмјери енергију на иновације широм Андроид екосистема, на добробит свих корисника смарт телефона широм планете."

"Као дио компаније Lenovo, Motorolа Mobility ће убрзати свој пут ка циљу повезивања наредних 100 милиона људи на мобилни интернет. Са најновијим представљањем Moto X и Moto G модела, добили смо невjероватно убрзање, а експертиза компаније Lenovo када је хардвер у питању и глобални досег само ће помоћи да се раст убрза," казао је Денис Њудсајд, CEO компаније Motorolа Mobility.

Трансакција је условљена задовољењем процедуралних захтjева, обичајним завршним одредбама и другим потребним одобрењима, а вијест је први објавио Лари Пејџ на званичном блогу компаније Google.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана