Google претрага - доказ расизма

Агенције
Google претрага - доказ расизма

Истраживање спроведено на Харварду показало је да резултати које даје Googleова претрага указују на "значајну расну дискриминацију у друштву".

Професорка Латања Свини навела је да се у случају упита који садрже лична имена која обично користе црнци на страници са резултатима претраге чешће појављују интернет огласи у којима се спомиње криминал.

Код таквих упита, због Googleовог модела оглашавања, који се заснива на обради кључних ријечи и понашања корисника, постоји 25 одсто већа шанса да се међу огласима појави неки од сајтова за претрагу полицијских досијеа .

"Технологија би морала да чини много више у борби против дискриминације, али и да се више усклади са друштвеним нормама. Имена као што су Лирој, Карим и Кејша често у претрази избацују интернет огласе на којима пише ‘Ухапшен?’ и линком ка неком од сајтова за претрагу досијеа. То није случај са именима као што су Бред, Лук и Кејти. У сваком од тих огласа се ради о дискриминацији", навела је професорка Свини.

Она је навела и да се тако приликом, на пример, потраге за спортским резултатима свог дјетета, родитељима на истој страни појављују огласи у којима се спомињу криминалци, што "може бити прилично узнемиравајуће".

"За дефинисање директног узрока бисмо морали да дубље уђемо у Googleов AdSense, али је познато да се његови паметни алгоритми брзо прилагођавају најчешћим облицима понашања код корисника. То практично значи, да претрага само одражава предрасуде друштва", рекла је професорка.

Ипак, она је навела да, упркос томе што алгоритми функционишу на основу понашања људи и у реалности показују оно на шта се "најчешће кликће", технологија мора да нађе начин да контролише контекст у ком се неки подаци објављују.

Google се није огласио поводом истраживања професорке Свини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана