Googlе постаје Alphabet

Агенције
Googlе постаје Alphabet

Googlе је објавио да ће промијенити име у Alphabet, чиме ће бити створена нова холдинг компанија чија ће највећа подружница у власништву бити Googlеа каквог знамо.

 

Кооснивач Googlеа Лери Пејџ је ову шокантну вијест објавио послије затварања берзи, уз наводе да ће Alphabet чинити велики број компанија, између осталих и Googlе.

Он је навео и да ће веб страница нове компаније гласити abc.xyz.

"Како смо Сергеј Брин и ја написали у оригиналним оснивачким писмима прије 11 година, Googlе није конвенционална компанија и не жели да постане једна од таквих. У оквиру тога, ми смо рекли да очекујемо да ћемо ући у области које се чије веома спекулативним или чак чудним када се у обзир узме наше садашње пословање. Од почетка жељели смо више, да радимо важне и битне ствари са ресурсима које имамо", навео је Пејџ.

Компаније које су до сада пословале у оквиру Googlеа, а које нису дио интернет бизниса, као што су "Life scinece", "Calico", "X lab", "Nest" неће више бити дио Googlеа, већ Alphabetа, али ће YouTube, Андроид, Googlе maps и други и даље бити дио Googlеа.

Googlе се нашао под одређеним притиском након што су његови оснивачи одлучили да инвестирају у пројекте попут аутомобила са великом аутономијом, паметних кућних уређаја, балона који врше доставу и револуционарних медицинских истраживања.

Овакав потез, стварање компаније у основи веће од Googlеа ће дати инвеститорима већи увид у то како Googlе троши свој новац.

Све акција Googlеа ће аутоматски постати акције Alphabetа, а на берзанском тржишту наставиће да постоје под називима GOOG и GOOGL. Послије Пејџове објаве цијена акција Googlеа, односно Alphabetа је скочила за пет одсто.

Организација Alphabet биће слична оној коју је Ворен Бафет формирао у Беркшир Хатавеју, који је власник великог броја различитих компанија и удјела у другим.

Пејџ ће бити нови CEO компаније Alphabet, предсједничко мјесто ће ићи Брину, Ерик Шмит ће бити именован за извршног предсједника, а Дејвид Драмонд ће бити секретар. Њих четворица ће номинално напустити Googlе, а позицију CEO у тој компанији преузеће Судар Пичај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана