Google недјељно убије 250.000 линкова

Агенције
Google недјељно убије 250.000 линкова

Можда ће вас изненадити чињеница да рапидно расте број вебсајтова које Google намјерно скрива од вас. Међутим, Google не жели да то и даље буде изненађење.

Претраживачки гигант је изјавио да ће започети са хронолошким разврставањем хиљада захтјева које дневно добија за уклањањем резултате који линкују ка материјалу заштићеном ауторским правима.

Google каже да сваке недјеље добије и до 250.000 захтева, што је више него за цијелу 2009. годину.

Међутим, по први пут компанија је одлучила да захтјеве постави на свој online извjештај о транспарентности. Google жели да јавност зна који линкови се сматрају пиратским.

Упркос оволикој навали захтева, просјечно вријеме уклањања спорног линка је 11 сати.

„Вјерујемо да је овај временски период прави баланс између жеље власника ауторских права, интереса корисника и наших напора да свима обезбједимо корисно искуство претраживања", казао је Фред фон Ломан, савјетник у Googleу за ауторска права.

Када власник ауторских права посумња да Google линкује неки садржај који нарушава та права, он прво треба да попуни формулар на Googleовом сајту, а Googleови компјутери ће потом покушати да разлуче да ли је тврдња основана.

Након аутоматског прегледа и жива особа ће погледати захтјев.

Google каже да одобрава око 97% захтјева, али да веома води рачуна да „ухвати" нелегитимне покушаје. На примјер, недавно је одбио зајхтев једне велике ТВ куће која је захтјевала да се уклони резултат који је водио ка негативној критици једне њене емисије објављене у новинама.

Доношење одлуке шта је легитимно а шта не доводи Googleво адвокатски тим у незавидан положај, али компанија каже да би радије задржала овај систем него прихватила контроверзне законе SOPA и PIPA.

Наиме, према актуелном америчком закону, власници ауторских права су одговорни да обавjесте Google када линкује ка пиратским сајтовима, док би се према SOPA и PIPA та одговорност пребацила директно на Google који би био „крив" за сваки споран линк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана