Google направио образац за ваше право да будете избрисани

BBC
Google направио образац за ваше право да будете избрисани

Google је отворио страницу која у складу са одлуком Европског суда правде омогућава да грађани Уније затраже да се бришу њихови лични подаци из резултата претраге.

Пресудом Европског суда правде у Луксембургу, средином маја ове године, Европљани су добили право да буду избрисани или заборављени, а линкови на "небитне" или застjареле податке/информације могу да буду избрисани на захтjев, преноси BBC.

Google је најавио да ће сваки такав захтjев који добију бити узет у разматрање и покушати да усклади "право на приватност појединца са јавним правом и обавезом да се информације саопште и дијеле ".

"Када анализирамо ваш захтјев, прво ћемо гледати да ли резултати претраге садрже застрјеле информације о вама, као и да ли постоји јавни интерес у тим информацијама," саопштио је Google на обрасцу који сви који желе да буду заборављени морају да попуне.

Google је најавио да ће да истражи и случајеве у којима се информације односе на "финансијске проневјере, професионалне грешке, криминалне активности или непримјерено понашање представника власти у јавности".

BBC је увидом у податке сазнао да је више од половина захтjева овог типа које је Google добио овог мjесеца потекло од осуђених криминалаца из Велике Британије.

-- Погледајте шта се све налази у Googleовом обрасцу --

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана