Google Maps: Street View заронио у море

Глас Америке
Google Maps: Street View заронио у море

Истраживачи преко интернета сада могу да сjедећи за компјутером зароњавају у морске дубине и разгледају чувене свjетске коралне гребене.

Од сада, живи свијет дуж Великог коралног гребена у Аустралији може да се посматра у реалном времену са готово било које тачке на земљи.

Група Кејтлин сивју сервеј истражује тај и друге коралне гребене камерама директно повезаним са популарним сервисом "Street View", у оквиру сајта Google мапс компаније Google.
 
Учесници ове конференције у Монтереју, у Калифорнији дружили су се тако са једним рониоцем који је пливао дуж Великог коралног гребена. Један од узбудљивијих момената био је сусрет са великом морском корњачом.  Рониоци Кејтлин сивју сервеја направиће својим камерама око 50 хиљада снимака Великог коралног гребена од којих се компјутерски формирају панорамске сцене високе резолуције. Посјетиоци сајта моћи ће да бирају између неколико локација за виртуелно роњење.
 
Научници укључени у Пројекат Кејтлин надају се да ће тиме подићи свијест свјетске јавности о океанима као изворима хране и кисеоника и о потреби очувања планете. Наравно, снимци ће обухватити само мали дио океанског дна. Водећи научник Пројекта Кејтлин сивју, Ове Хег-Гулдберг, каже да је важно да људи виде колико глобално загађивање утиче на коралне гребене.
 
„Свјетски океани су у кризи. У овом тренутку многи екосистеми од којих зависе рибарство и људи иду низбрдо. Питање је шта можемо да учинимо. Овај пројекат је важан за преокрет тог стања јер поставља одговарајућа питања. Коралне гребене треба посматрати као свјетске појаве и треба проширивати наша знања о томе како се та прелијепа мјеста мијењају", каже Хег-Гулдберг.
 
Снимање Великог гребена дугог 2300 километара у оквиру овог пројекта почело је 16. децембра и трајаће до краја ове године. 2013. наставиће се на другим локацијама, на Хавајима, Филипинима и Бермудима. Рониоци ће снимати гребене до дубине од 12 метара.
 
У дубине између 30 и 100 метара биће послати роботи опремљени камерама и сензорима. Научници се надају да ће током снимања сазнати више о ајкулама-тигровима, о ражама и да ће можда открити неке непознате врсте.

Ове Хег-Гулдберг каже да само мали број људи има прилику да рони крај коралних гребена и да зато већина не схвата богатство подморског живота.
 
„Стога је важан чинилац овог пројекта да се људима омогући виртуелно роњење у океане. Овако ће моћи да посматрају научнике на делу и први пут посјете морска станишта. Желимо да досегнемо до стотина милиона људи јер док ти људи не схвате проблеме са којима су океани суочени неће имати разлог да нешто учине. А ово је критична деценија у којој морамо брзо да донесемо те одлуке", каже Ове Хег-Гулдберг.

Google Street View снимио је преко осам милиона километара на копну, а сада прикупља снимке направљене испод мора. Технички директор Гугла, Лик Венсан, каже да је стављање информација о подморском простору на располагање јавности дио задатка те гигантске интернет компаније.
 
„Наш задатак је да будемо свеобухватни, да донесемо податке и снимке са било ког места. Иако смо ставили на интернет снимке свих седам континената до сада се нисмо спуштали под воду. Сада смо учинили и то и објавили снимке са шест локација. Наш основни задатак је да прикупљамо информације и ставимо их свима на располагање", каже Лик Венсан.
 
Научници Кејтлин сивју сервеја надају се да ће њихов труд помоћи и јавности и научној заједници да боље разумију коралне гребене као индикаторе здравља океана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана