Google купује акције канала Vevo

Танјуг
Google купује акције канала Vevo

Компанија Google спремна је да за 50 милиона долара преузме око 10 одсто акција видео канала Vevo, који функционише у оквиру YouTubeа.

Договор између Googleа и Vevo канала, који су основале издавачке куће Sony и Universal, још није закључен, али ће према њему Vevo бити у обавези да дистрибуира стотине милиона музичких клипова и спотова на YouTubeу, преноси британски Guardian.

Vevo је прошле године имао договоре о дистрибуцији с Facebookom и Viacomom, који је у власништву MTV мреже и који има заједнички онлајн видео сервис са издавачком кућом Warner Music, како би се побољшали приходи ове индустрије.

Испоставило се да је договор са YouTubeом, као највећим сајтом за дијељење видео снимака, био и најатрактивнији.

''Иако не коментаришемо преговоре, надамо се да ћемо обновити односе с вредним партнерима како би корисницима YouTubeа обезбједили најбоље могуће музичко искуство'', казао је портпарол YouTubeа.

С друге стране, у име канала Vevo нико није имао коментар.

Нешто раније је Entertainment retailer асасоцијација објавила да је скидање музике, телевизијских емисија, филмова и видео игара у Великој Британији достигло вриједност од једне милијарде фунти први пут у 2012. години. Продаја онлајн музике је порасла, док је продаја синглова пала за 44 одсто и албума за 11 процената у односу на 2011. годину.

Извршни директор Vevo канала Рио Кареф рекао је да је однос компаније са YouTubeом ''симбиотиски''. Он је још прошлог јануара казао да Vevo доноси више од 150 милиона долара годишње.

Vevo, лансиран крајем 2009, након почетног трогодишњег уговора с YouTubeом, такође подржава EMI Music. Сервис је постао доступан у Великој Британији 2011. године, а током 2012. је агресивније кренуо према остатку Европе, првенствено Француској, Шпанији и Италији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана