Google корак ближи дигиталној библиотеци

Агенције
Google корак ближи дигиталној библиотеци

Седмогодишња битка између Googleа и издавачке индустрије ближи се крају. Ријеч је о Googleовој дигиталној библиотеци која би временом требало да садржи сваку књигу икада објављену.

Google је објавио овај пројекат крајем 2004. и почео са скенирањем књига - у сарадњи са неколико великих библиотека - али је прескочио важан степеник: добијање дозволе од аутора и издавача који су због тога поднијели пар тужби против IT гиганта 2005.

И то питање се од тада „развлачи" по судовима. Године 2009. Удружење америчких издавача (AAP) и Удружење писаца постигло је нагодбу са Googleом, али ју је судија касније одбацио.

Прошле недjеље AAP је објавио да је дошло до новог поравнања са Googleом које се тиче не само милиона већ скенираних књига него и свих будућих дигитализација.

Финансијски детаљи споразума нису откривени.

Ова нагодба показује „да дигиталне услуге могу да пруже иновативни начин откривања садржаја истовремено поштујући ауторска права", казао је Том Ален, CEO и предсjедник АПП.

Међутим, Google још не може да одахне јер и даље води парницу са Удружењем писаца. „Приватна нагодба издавача, под каквим год условима да је постигнута, не ријешава кршење ауторских права због којих се споримо са Googleом", казао ке Пол Аикен, извршни директор Удружења писаца. „Google наставља да убире приходе од милиона књига заштићених правима без икаквог поштовања према писцима и наша борба у име америчких аутора се наставља".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана