Google јe одлучио да укине овај програм

GS
Foto: ITE

Google је одлучио да укине програм награђивања за проналажење рањивости у апликацијама.

Безбједносне рањивости се крију у већини апликација које свакодневно користите. Већина компанија нема начин да превентивно ријеши сваки могући безбједносни проблем који је резултат људске грешке, рокова, недостатка ресурса и мноштва других фактора.

Због тога многе компаније имају програме за откривање грешака који им обезбјеђују спољну помоћ у решавању ових проблема.

Google Play Security Reward Програм (ГПСРП) је један од таквих програма који плаћа истраживачима да пронађу рањивости у популарним Андроид апликацијама. Међутим, Google је сада одлучио да укине ГПСРП. Компанија је обавијестила програмере који учествују у програму да ће се програм угасити 31. августа. Google је објаснио да се програм гаси јер је дошло до пада броја пријављених рањивости. Компанија овај успјех приписује побољшању безбједности Андроид ОС-а и напорима који се улажу да би се то остварило.

Google је покренуо Google Play Security Reward Програм у октобру 2017. године, како би мотивисао истраживаче да прате и пријављују пропусте у популарним Андроид апликацијама из Google Play продавнице.

Када је ГПСРП први пут стартовао, био је доступан само неколицини програмера који су могли да пријаве рањивости које утичу на мали број апликација. Како је вријеме одмицало, програм је проширио свој домет и укључио све апликације на Google Play са најмање 100 милиона инсталација, као што су, између многих других, Аирбнб, Алибаба, Амазон, Dropbox, Facebook, Grammarly, Инстацарт, Лине, Lyft, Опера, Paypal, Пинтерест, Shopify, Snapchat, Spotify, Телеграм, Тесла, ТикТок, Тиндер, ВЛЦ и Зомато.

Почетне највеће награде од 5.000 и 10.000 долара, Google је у јулу 2019. повећао на 20.000 долара.

Google каже да је податке о рањивостима из програма искористио за аутоматизована скенирања која су провјеравала да ли и друге апликације на Google Play имају сличне проблеме. Ова скенирања су помогла да више од 300.000 програмера поправе више од 1.000.000 апликација. Тако је захваљујући ГПСРП-у, мање ризичних апликација завршило на уређајима корисника Андроида, преноси B92 са портала Informacije.rs.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана