Google је имао договор да не запошљава Appleове раднике

Businessinsider
Google је имао договор да не запошљава Appleове раднике

Google и Apple, као и десетине других IT компанија, имали су експлицитан договор да не запошљавају међусобне раднике, судећи по недавно откривеним мејловима Googleових шефова.

Чињеница да су Apple и Google наводно имали тајни договор да плате држе на одређеном нивоу тако што се неће надметати за међусобне запослене је стара вијест. Компаније су се нагодиле са Министарством правосуђа 2010. године. Међутим, оно што је ново, јесте појавјливање нових мејлова Сергеја Брина и Ерика Шмита који јасно показују да је у питању била званична политика да покушају да контролишу тржиште рада.

Оснивач Appleа, Стив Џобс, позвао је Брина како би договорио овај споразум, а Брин је одмах пристао, стоји у његовом мејлу.

Google је раније инсистирао на агресивној потрази за талентом, али то се овим договором донекле промјенило.

Мејлови ће сасвим сигурно разљутити сваког који вјерује у то да компаније морају да се такмиче на тржишту, а не да намјештају цијене као и податак да су Џобс, Шмит и Брин изгледа провели године тражећи од људиских ресурса својих компанија да не запошљавају особе које су радиле у међусобним компанијама.

Оно што је почело као тајни пакт између Стива Џобса и Ерика Шмита, да се илегално намјести тржиште рада за запослене у IT сектору, за неколико година се проширило и обухватило компаније као што су Dell, IBM, Microsoft, eBay и Dreamworks – то значи да је укупна радна снага свих укључених компанија износила преко милион запослених.

Неке од објављених мејлова можете прочитати овjде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана