Google има скривену листу података о вама: Ево како је можете погледати

Г.С.
Google има скривену листу података о вама: Ево како је можете погледати

Google сакупља много информација о својим корисницима и велики дио њих се, на сву срећу, може видјети.

Извјештаји наводе да компанија прати сваки наш корак у реалном животу и на интернету. Биљежи ствари које претражујемо, шта гледамо, шта нам се допада, а шта не.

Поред тога, Google памти локацију, путање којима се крећемо и колико се дуго задржавамо на неком мјесту.

Лако провјеравање

На сву срећу, веома је лако провјерити ове податке, а могуће је и обрисати их, преузети или спријечити будуће сакупљање.

Све ове информације се могу наћи на Google контролној табли.

Контролна табла показује све податке које је компанија сакупила: од локација, преко лозинки, видеоснимака које смо лајковали, мјеста становања, посла, контаката, књига које смо прочитали и друго. Подаци су категорисани по услугама и за сваку понаособ можете обрисати податке.

Поред контролне табле, постоји и листа профилисања за оглашиваче (да бисте приступили листи морате бити пријављени на свој Google налог). Ова детаљна листа, коју је такођер могуће паузирати, сакупља детаље о вашој личности и на тај начин лакше процјењује које рекламе треба да вам приказује.

Како обрисати податке

Двије ствари које највише брину кориснике су биљежење активности на интернету и телефону, као и праћење локације у реалном времену.

Како обрисати историју локација на налогу

1. Пријавите се на свој Google налог и из навигационог менија одаберите „Подаци и приватност" (енг. Data & Privacy);

2. Затим нађите „Подешавања историје" и одаберите „Историја локација";

3. На дну ћете наћи опцију „Управљајте историјом";

4. Када одаберете опцију, отвориће вам се мапа са историјом локација. У доњем десном се може наћи пиктограм кантице за смеће. Кликните на њу, прихватите увјете кориштења и одаберите „брисање историје локација".

Како обрисати активности на интернету и телефону

1. Пријавите се на свој Google налог и из навигационог менија одаберите „Подаци и приватност" (енг. Data & Privacy);

2. Нађите „Подешавања историје". У том дијелу постоји неколико опција;

3. Одаберите – Моје активности. У активностима можете видјети све своје претраге на Google претраживачу, YouTube снимке које сте одгледали, као и активности апликација на вашем телефону;

4. Ове податке можете обрисати тако што ћете из менија са лијеве стране одабрати „Избриши активности". Затим „Одувијек", онда поново „Избриши".

То је то, обрисали сте све сачуване активности које Google има о вама. У склопу подешавања такође можете спријечити да Google у будућности сакупља податке о вама тако што ћете паузирати прикупљање података, пише Nova.rs.

Како спријечити прикупљање података

У склопу подешавања можете спријечити Google да у будућности сакупља податке о вама тако што ћете паузирати прикупљање података.

1. Као и код претходна два упутства, пријавите се на свој Google налог и из навигационог менија одаберите „Подаци и приватност" (енг. Data & Privacy).

2. У склопу издвојеног дијела „Подешавања историје" можете одабрати неку од опција и паузирати сакупљање.

Чак и ако искључите историју локација, ово не значи да Google више не зна гдје се налазите. Недавни извјештаји показују да Google може да прати вашу локацију била она укључена или не. Овакве податке компанија прикупља користећи Wi-Fi мрежу и друге бежичне уређаје у вашој близини.

Када су у питању историја претраге и активности на њебу, могуће је у потпуности обуставити свако будуће сакупљање података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана