Google и Facebook могли би нестати у 5 до 8 година

The Forbes
Google и Facebook могли би нестати у 5 до 8 година

'Мислимо да су Google и Facebook веб дивови. Да ће ту бити заувијек. Али, стопа којом се технолошки свијет развија ових дана, показује да постоји добар разлог да мислимо да ће оба ова дива нестати за пет до осам године. Неће банкротирати, него нестати у стилу MySpacea.'

Пише то Ерик Џексон, сарадник часописа Форбс, који у својој колумни сугерише да ће Google и Facebook 'прегазити вријеме'. “Све више и више ми се чини да у технологији дугорочна опстојност компаније зависи о томе када је неко рођен”, износи Џексон.

Објашњава да је прво постојао Web 1.0, односно компаније створене између 1994. и 2001. године, потом Web 2.0 и компаније створене од 2002. до 2009., те сад мобилна генерација. Прва генерација компанија добро се снашла у претраживачима и организовању хаоса на интернету, друга генерација компанија усредоточила се на социјалне мреже, док се трећа генерација пребацује на смартпфон као платформу за властите апликације.

Како наводи сарадник Форбса, компаније из генерације Web 1.0 касно су схватиле значај социјалних мрежа, баш као и што компаније из Web 2.0 генерације не схватају важност преласка на мобилне платформе. Facebook је требалo вјечност да направи мобилну верзију, а по мишљењу Џексона, у развоју им неће помоћи ни недавна куповина Instagrama.

“У сваком случају, идућих пет до осам година бит ће јако динамично. Могуће је да и Google и Facebook постану љуштуре свог данашњег успјеха, или да потпуно нестану”, пише Џексон, поручујући да ће будућност припасти онима који је створе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана