Google Chrome: Ово можда нисте знали...

dnevnik.hr
Google Chrome: Ово можда нисте знали...

Постоје бројни додаци и опције које олакшавају коришћење Googleовог претраживача интернет страница. Откријте неке од њих...

На Buzzfeedу су "открили" неке опције и проширења овог web претраживача које омогућавају приватно сурфовање интернетом, прегледавање скраћеног садржаја великих чланака, рачунање унутар адресне траке и бројне друге опције које ће вам олакшати свакодневно служење Chromeом.

Прегледајте велике слике без њиховог претходног отварања – путем Hover Zoom опције, можете прегледати фотографије у њиховој правој величини (односно величини прилагођеној величини екрана) без потребе за њиховим претходним отварањем. Довољно је само прећи мишем преко те фотографије и она ће се аутоматски приказати у правој величини. Ово проширење не ради на свим страницама, али подржавају га популарне странице попут Facebooka, Twittera, Амазона и бројних других.

Превод и значење ријечи – додајте Google Dictionary додатак, кликните два пута мишем на ријеч која вас занима и отвориће се мали прозор у којем ће се приказати опис и значење те ријечи, односно (с обзиром на то да није подржан српски језик) појавиће се превод те ријечи на енглески језик, а значење те ријечи (на енглеском) можете погледати кликом на икону у горњем десном углу.

Ставите подсјетник у пољу за претрагу – овдје преузмите додатак Omibox Timer, у претрагу упишите 'tm' и притисните размак (или TAB) и упишите нпр. '50 састанак' те ће се за 50 минута (ако упишете нпр. 50s онда ће се тимер активирати за 50 секунди) у доњем десном углу појавити порука коју сте уписали у подсјетник. Ово је занимљив и користан алат, али још није дорађен јер не даје потврду да је, након уписивања подсјетника у претрагу, Chrome заиста запамтио тај подсјетник.

Анонимно сурфовање – ако не желите да особе које користе исти рачунар сазнају шта сте гледали на интернету, рјешење је приватно, односно анонимно сурфовање. Кликните на ознаку опција с горње десне стране Chromeа и одаберите опцију "Нови анонимни прозор" (New Incognito Window). Иако овакво сурфовање не оставља трагове на рачунару, из Googleа упозоравају да на овај начин нисте заштићени од web локација које прикупљају информације о вама, злонамјерних софтвера, тајних агената који надгледају странице и слично.

Провјера правописа – у опцијама Chromeа можете омогућити провјеру правописа (ова је опција доступна само корисницима PC-а, не и Macова), али треба упозорити да се провјера правописа врши слањем унесеног текста Googleовим сервисима тако да ће дио корисника прескочити коришћење ове опције.

Скратите дуге текстове и погледајте само најбитније информације – TLDR (Too Long Didn't Read) додатак скраћује текст како би приказао само оне информације које су (према алгоритму ове опције) најважније. Након што инсталирате овај додатак, отворите текст који вас занима и затим у горњем десном углу кликните на TLDR ознаку и појавиће вам се скраћени текст.

Вратите све табове које сте случајно затворили – табове можете отворити ако у исто вријеме притиснете Ctrl+Shift+Т, односно корисници Mac рачунара треба да притисну Command+Shift+Т или, једноставније, у поставкама Chrome поставите да се, приликом поновног покретања Chromeа, отворе табови које су били активни прије затварања. Такође, ако сте случајно затворили један таб, можете га поновно отворити тако да отворите нови (празан) таб и у доњем десном углу кликнете на опцију 'Недавно затворено' (Recently Closed).

Рачунајте из browsera – умјесто да отварате калкулатор, у пољу за интернет адресу упишите операцију која вам треба (нпр. 20+5) и међу понуђеним приједлозима претраге Google ће понудити и један приједлог испред којег стоји знак једнакости и тачан резултат те операције (=25).

Снимите све отворене табове у bookmarkove, односно ознаке – како би снимили све тренутно отворене табове, корисници рачунара треба у исто вријеме да притисну Ctrl+Shift+D, док корисници Appleoвих рачунала треба да притисну Command+Shift+D.

(Дневник.хр/ДЕПО ПОРТАЛ/БЛИН МАГАЗИН/кр)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана