Google ће вас пратити и offline

Rt.com
Google ће вас пратити и offline

У дискретно постављеном обавjештењу на свом DoubleClick блогу, Google је започео нови огласни пројекат, Conversions API, који ће спојити offline информације о потрошачу са online обавjештајним подацима тако да ће оглашивачи моћи да пронађу кориснике не само на основу времена које проведу за тастатуром већ и информација у који тржни центар одлазе.

У саопштењу се објашњава да трансакције у радњи, праћење позива и друге online активности могу да буду импутиране у Google и комбиноване са другм информацијама.

Google увjерава да ће сви прикупљени подаци и online и offline бити пропуштени кроз безбjедносне системе и да ће корисницима бити омогућена потпуна анонимност. Међутим, једном када ваше понашање на вебу почне да имитира ваш стварни живот, чак и уз извjесни ниво приватности, Conversions API ће дjеловати помало језиво.

„Ако купите мајицу у Гапу у тржном цетру и платите је картицом, касније ћете добијати још више Гапових реклама online које ће вам предлагати фармерке уз ту мајицу”, каже Џим Едвардс, новинар Business Insider -а.

Наравно, увијек постоји могућност да ти подаци процуре у јавност или да до њих дође трећа страна за коју не бисте вољели да забада нос у ваше личне ствари.

Едвардс пише у свом тексту да Google нигдје изричито не тврди да ће прикупљање података у Conversions API бити анонимно, али уколико то не уради реакције би могле да изазову велики хаос.

У међувремену смо, међутим открили да се све информације које Google прикупи - а процјењује се да их има на милионима сервера широм свијета - уручују још некима а не само оглашивачима.

Прошлог мјесеца Google је објавио да је америчка влада само током првих неколико мјесеци 2012. захтјевала личне податке о око 8.000 корисника.

„Једно је јасно: надгледање владе је у порасту”, признао је Google у свом извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана