Годину дана од пробоја вјештачке интелигенције

ГС
Foto: Илустрација

Навршило се година од како је калифорнијска компанија ОпенАИ лансирала Chat GPT. Са четботом са вјештачком интелигенцијом, за само два мјесеца од покретања, "ћаскало" је преко сто милиона корисника, иако је само ријеч о виртуелном асистенту чији творци ускоро обећавају "турбо" верзију.

"Волимо вас. Створили сте нешто чаробно", тим ријечима је, уочи првог рођендана Chat GPT-ја, на конференцији у Сан Франциску почео говор Сатја Надела, извршни директор Мајкрософта, корпорације која улаже огромне количине новца у ОпенАИ.

Технолошка компанија ОпенАИ је 30. новембра 2022. представила Chat GPT који је по употреби "експлодирао" - постао је најбржа растућа апликација у историји.

Тим инжењера и истраживача ОпенАИ-у је "тренирао" четбота на великом скупу текстуалних података са интернета да би научио језик и развио способност одговарања на различите упите.

Првобитно је био бесплатан, али неколико мјесеци након покретања, напреднију верзију требало је платити 20 долара мјесечно.

Chat GPT сваке недјеље користи сто милиона људи, тврди извршни директор америчке компаније ОпенАИ Сем Алтман, годину дана касније, преноси "РТС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана