Гејтс: Ctrl-Alt-Delete је грешка

theverge.com
Гејтс: Ctrl-Alt-Delete је грешка

Један од оснивача Microsoftа Бил Гејтс коначно је признао да је приморавање корисника да притисну Ctrl-Alt-Delete за логовање на PC била грешка.

У интервјуу током кампање за прикупљање новца за Харвард, Гејтс је овим признањем изазвао салве смијеха.

"Могли смо да уведемо једно дугме, али лик који је радио дизајн IBM тастатуре није желио да нам га да", рекао је он.

Дејвид Бредли, инжењер који је радио у првобитном IBM PC, измислио је комбинацију која је у почетку служила за reboot PC.

"Ја сам можда смислио комбинацију, али ју је Бил учинио познатом", рекао је Бредли раније.

Ипак, комбинација се користи и данас на Windows 8 систему, захваљујући чему корисници могу да закључају машину или приступе task mangerу.

Ctrl-Alt-Delete није једина грешка коју је Бил Гејтс признао.

Раније је изјавио да произвођач софтвера није на вријеме приступио тржишту мобилних телефона.

"Нисмо пропустили мобилне телефоне, али начин на који смо ушли у то поље није нам дозволио да постанемо лидери", рекао је Гејтс, додајући да је цијела стратегија "очигледно погрешна".

Садашњи извршни директор Стив Балмер, који планира ускоро да се пензионише, такође је у посљедње вријеме признавао грешке.

"Жалим што смо почетком овог вијека били фокусирани на Windows Vista и нисмо били у стању да употребимо свој таленат на новом уређају званом мобилни телефон", рекао је Балмер.

Microsoft сада трага за новим директором који ће помоћи компанији да направи нове уређаје и пружи услуге којим би требало да придобије дио тржишта мобилних телефона и помјери се од PC наслијеђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана