Gangam style: Колика је зарада Youtubeа?

Aгенције
Gangam style: Колика је зарада Youtubeа?

Јужнокорејска поп сензација Сај (Psy) попут олује прошао је интернетом, а његов хит "Gangam Style" већ сада је један од најгледанијих видеа на Youtubeу са невjероватних 595 милиона прегледа у свега 3 мjесеца. Један интернет експерт процијенио је да је сајт, који је у власништву Googleа, само хостовањем видеа и приходом од реклама остварио профит од 54.925$.

Веб инжењер Амар Приди, који није у вези са Googleом, направио је процјену користећи Quoary, сајт за питања и одговоре. Приди је претпоставио да су трошкови Googleа слични онима које има Амазонов Cloudfront сервис и своју претпоставку базира на основу профита овог сервиса.

Узимајући у обзир различите резолуције и подржане браузере и уређаје, постоји барем 80 различитих параметара који морају бити енкодирани, ускладиштени и стримовани за овај видео.

Када је у питању простор потребан за складиштење података, он се креће од 90MB/min за видео у високој резолуцији до мање од 1MB/min за видео у најнижој резолуцији. Када се све то узме у обзир, укупан простор потребан за складиштење 80 различитих верзија видеа при стандардној компресији износи 2.8GB.

Прерасподела складиштења на максимум 30 локација Youtube кошта 2.20 долара – при процијењеној цијени од 0.025 долара за сваки GB.

Даље, Приди је на основу броја прегледа закључио да је компанија потрошила 251.658 долара за стримовање видеа у високој резолуцији и 22.963 долара за стримовање у ниској резолуцији.

Међутим, ово није крај свих трошкова. Youtube је потрошио новац и на хостовање статичних страница унутар којих је видео ембедован. Са укупном "тежином" страница на којима се појавио овај видео од 724.609GB, Google је морао да издвоји додатних 21.738 долара.

Приди зараду од пјесме, на основу дела зараде Youtubeа од видеа трећих страна која износи 0.46 долара на сваких 1.000 прегледа, процjењује на 348.285 долара.

Амар Приди признаје да је његов прорачун само груба процјена базирана на великом броју варијабли, и сумња да би чак и сам Google могао да да прецизан одговор о профиту оствареном од само једног видеа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана