Француско-кинески смартфон осваја тржиште

Танјуг
Француско-кинески смартфон осваја тржиште

Мала француско-кинеска фирма Wiko, до прошле године готово непозната, у 2013. постала је број три у сектору "паметних" телефона у Француској, с тржишним удjелом од 18 одсто.

Успjех предузећа Wiko из Марсеја је спектакуларан, пише француски Фигаро. Компанија је основана у фебруару 2011. а већ у овој години продала је око два милиона смартфона, што је четири пута више него у 2012.

Мада засад не располаже апаратима четврте генерације, Wiko постаје озбиљан конкурент Appleу и Самсунгу, будући да нуди телефоне по три до четири пута нижим цijенама. Телефони Wiko за сада се не продају код оператера, већ само у великим дистрибутивним ланцима и путем интернета.

Упркос томе што је ријеч о француско-кинеској сарадњи, како наводи лист, Wiko игра и на карту патриотизма код француских клијената.

Партнер ове француске фирме налази се у Шенџену, на југу Кине, читавих 9.000 километара од Марсеја. Ријеч је о компанији Тинно коју је 2005. године основао тридесетогодишњи Лин Венхонг.

Прве телефоне продавао је у Пакистану, Индонезији, Вијетнаму и Бангладешу. Током 2011. ова кинеска фирма продала је око 14 милиона телефона у свијету, по просјечној цијени од 23 долара.

Исте године Тинно је ушао на тржиште телефона 3G, остварио сарадњу с произвођачима у Италији и Русији, и отворио прву европску филијалу, у Француској, која је већ почела с продајом на тржиштима Њемачке, Алжира, Шпаније, Португалије и Италије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана