Фејсбук отвара истраживачи центар у Русији

Агенције
Фејсбук отвара истраживачи центар у Русији

Москва - Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је данас директору "Фејсбука" Марку Закербергу да је руска ИТ индустрија погодна за инвестиције као и њен енергетски сектор."Вјероватно знате да ми овдје у Русији немамо само нафту, гас, злато и дијаманте, него и индустрију информационих технологија", рекао је насмијани Медведев Закербергу.

Руски министар за комуникације Николај Никифоров, који је присуствовао састанку, изјавио је да је једна од тема разговора било отварање "Фејсбуковог" истраживачког центра у Русији, пренио је Ројтерс.

Руске ИТ фирме, попут претраживача интернета "Јандекс" и произвођача антивирусног софтвера "Касперски", постигле су глобалан успјех.

Закерберг је написао на својој страници на "Фејсбуку" да је разговор са Медведевим у његовој резиденцији изван Москве био добар и поставио своју фотографију са Црвеног трга.

Директор популарне друштвене мреже поклонио је руском премијеру мајицу са његовом адресом електронске поште на "Фејсбуку".

Руски премијер и бивши предсједник Медведев је велики љубитељ савремених технологија. Он на сједницама Владе редовно користи таблетни компјутер "ајпед" и оставља поруке на друштвеној мрежи "Твитер".

Закерберг је искористио прилику да промовише "Фејсбук" у Русији, једној од ријетких земаља у којој ово није најпопуларнија друштвена мрежа на интернету.

Руски највише користе мрежу "Вконтакте", чији је оснивач Павел Дуров /27/ из Санкт Петербурга, којег често описују као "руског Закерберга".

Његова мрежа је намијењена искључиво говорницима руског језика и усмјерена је на специфично локално тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана