“Фејсбук” купује апликацију “Инстаграм”

Агенције
“Фејсбук” купује апликацију “Инстаграм”

Лондон - Друштвена мрежа “Фејсбук” саопштила је да ће за милијарду долара у готовини и акцијама купити популарну апликацију “Инстаграм”, која служи за размјену фотографија путем паметних телефона, јавиле су агенције.

“Инстаграм” је представљен на тржишту у октобру 2010. године, у почетку само за “ајфон”, а од прошле седмице може да се користи и на телефонима са оперативним системом “андроид”.

Директор “Фејсбука” Марк Зукерберг обећао је да ће наставити развој ове апликације као посебне производне марке и дозволити њено кориштење на супарничким мрежама.

Апликација је бесплатна за употребу и омогућава примјену 17 филтера на снимљене слике, попут уравнотежења боја, прије њиховог аплоудовања.

“Инстаграм” је постао веома популаран за кратко вријеме. Ова компанија наводи да има више од 30 милиона корисника, који сваког дана аплоудују пет милиона нових фотографија.

- Инстаграм има 13 запослених, па је по заради од 77 милиона долара по особи ово најуноснији бизнис у историји којег могу да се сјетим - изјавио је технолошки инвеститор Пол Кедроски.

Зукерберг је написао на својој страници на “Фејсбуку” да планира да задржи могућност кориштења “Инстаграма” на другим друштвеним мрежама, као и опцију да се ова апликација не користи за “Фејсбук” ако то корисник не жели.

- Ово је важна прекратница за жФејсбукж зато што је ово први пут да смо купили производ и компанију са толико много корисника. Не планирамо још много оваквих потеза, ако их уопште и буде - рекао је директор “Фејсбука”.

“Инстаграм” је послије лансирања на платформи “андроид” прошле седмице почео да добија милион нових корисника дневно. Власници апликације раније су саопштили да су успјели да сакупе 7,5 милиона долара од разних фирми и мање групе инвеститора.

“Фејсбук” је у децембру запослио осниваче “Говале”, сервиса који путем мобилног телефона објављује на интернету податаке о корисниковој тренутној локацији.

Сервис је убрзо потом обуставио рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана