Фејсбук: Државе тражиле хиљаде података

Агенције
Фејсбук: Државе тражиле хиљаде података

Вашингтон - Државне службе 74 земље тражиле су од Фејсбука информације о 38.000 корисника те друштвене мреже у првих шест мјесеци ове године, навела је та америчка компанија.

Половина свих захтјева је од власти Сједињених Држава, додала је компанија.

Фејсбук је као посљедња технолошка компанија објавио податке о томе колико често државе траже информације о њеним корисницима. То су већ урадили Мајкрософт и Гугл.

Фејсбук је навео да планира да редовно објављује ове податке.

Као и у случају других компанија, не може се много сазнати из онога што је Фејсбук објавио.

Главни адвокат Фејсбука навео је да се компанија бори против оваквих захтјева што више може, настоји да сузи опсег тражених података и додаје да, када се од ње тражи да одговори на одређен захтјев, најчешће даје само основне информације о кориснику, као што је његово име.

Фејсбук и друге технолошке компаније су критиковане зато што су помогле америчкој Националној агенцији за безбједност да тајно сакупи податке о корисницима. По савезном закону САД, влада има права да тражи податке и без званичног судских налога.

Није јасно колико се, од око 26.000 захтјева разних влада за 38.000 корисника, односи на потребе полиције, у кривичној истрази, а колико је повезано са обавјештајним радом и питањима државне безбједности.

Стручњаци кажу да су далеко чешћи захтјеви у вези с кривичном истрагом, него у вези са питањима безбједности.

Подаци су непрецизни зато што америчка влада збрањује компанијама да открију колико пута је од њих тражено да предају податке о својим клијентима. Фејсбук је за Сједињене Државе објавио само оквирне цифре.

Фејсбук и Твитер су постали платформе за организовање демонстрација у низу земаља. Тако је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао за вријеме антивладиних протеста маја ове године да су друштвени медији “највећа претња друштву”.

Фејсбук је тада демантовао да је турској влади дао информације о организаторима тамошњих протеста.

По данас објављеним подацима, турске власти су поднијеле 96 захтјева за податке о 173 корисника Фејсбука. Фејсбук је навео да је дао неке информације о 45, али није навео које податке није дао и зашто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана