FBI жели контролу над интернетом

PC Mag
FBI жели контролу над интернетом

Вашингтон - Федерални истражни биро (FBI) покушава да "прогура" законске промјене које би друштвене мреже, даваоце услуга електронске поште и P2P сервисе размјене датотека присилиле на олакшавање прислушкивања и других облика надзора.

Нови би закон, објавио је PC Mag, проширио постојећу легислативу на савезном нивоу, која обухвата оператере мобилних и широкопојасних мрежа.

Усвојен 1994., Закон о комуникацијској помоћи снагама реда (CALEA) налаже телекомима уграђивање дијелова система који омогућавају снагама реда и закона директан приступ корисничким подацима током службене истраге. Десет година касније, овај закон проширен је и на широкопојасне мреже.

Компаније које се баве интернет услугама тренутно користе властите методе како би полицији и другим службама доставиле податке које затраже уз судски налог. Ако приједлог FBI-а буде прихваћен, Гугл, Јаху, Твитер, Фејсбук, Скајп, Мајкрософт и друге компаније мораће им омогућити директан приступ.

Поред тога, морали би обезбиједити и алатке за лако декодирање података прикупљених надзором. То би им омогућило да без пуно муке скрше, рецимо, PIN на "смартфону", Или читају кодиране поруке на "блекберију" и "скајпу".

"Скајп" је још 2009. пријавио патент који омогућује тајни надзор и снимање позива, а "Гугл", "Твитер" и "Фејсбук" редовно на захтјев полиције и суда испоручују огромне количине корисничких података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана