Facebook уводи ред у налоге

Политика
Facebook уводи ред у налоге

Београд - За три мјесеца број корисника из Србије на популарној друштвеној мрежи смањен је за 250.000.

Друштвена мрежа Facebook званично има 901 милион корисника широм свијета, али је српских налога све мање. На сајту Socialbakers.com, који редовно ажурира статистичке податке о коришћењу ове мреже у више од двеста земаља, Србија је по броју корисника на 47. мjесту – има их 3.059.140.

Ипак, уз Венецуелу Србија је једина земља међу првих 50 у којој се број профила смањује. За последња три мјесеца чак 250.000 налога је угашено на мрежи која је постала уносан посао и слиједеће седмице ставља прве акције на берзу.

На први поглед се може учинити да Срби масовно напуштају Facebook, по броју становника тренутно трећу „државу" на свијету. Међутим, упућени кажу да је занемарљив број људи који гасе налоге и да се ради о покушајима америчке компаније да уведе ред међу српске „Facebookовце".

"Код нас има око три милиона корисника интернета и апсурдно је да има више корисника Facebookа. Управо због те нелогичности, ова мрежа је очигледно кренула у кампању брисања налога компанија које се представљају као појединци, а брише и профиле пријављене због злоупотреба", сматра Бојан Рендулић, директор дигиталне медијске агенције Fasfbridge.

То дјелује као једно од могућих објашњења и Марку Нерадовићу, директору сектора за оглашавање на интернету агенције New moment. Друго је да су пресjек за овдашње тржиште правили у тренуцима када је било проблема у раду Facebookа. Током једног или два дана у марту мрежа није радила у цијелом свету, а и прошлог мјесеца је било извјесних проблема.

По процјени оба саговорника, десет одсто српских профила је или дупликат или је ријеч о профилима компанија.

"Има компанија које нису свесне да могу да имају фан страницу која ће се звати као компанија, него отворе налог као особа и на тај начин промовишу бизнис, што није по правилима", напомиње Рендулић.

Такође, Facebook ће све више инсистирати да људи на овој мрежи користе право име и презиме.

"Ова мрежа је постала толико утицајана, да се прелива у све сфере живота и зато раде на томе да се сви представљају правим именом. То је добра одлука, јер и они тиме добијају на кредибилитету" истиче Рендулић.

Иначе, по броју налога на Facebookу у односу на укупан број корисника интернета, Србија је у самом врху и тај проценат износи између 70 и 80 одсто.

Највише нових корисника се тренутно придружује овој мрежи у Бразилу, Индији и Јапану. У Бразилу је за посљедњих шест мјесеци више од 15 милиона људи отворило профил на мрежи коју је 2004. основао Марк Закерберг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана