Facebook укида демократију?

B92
Facebook укида демократију?

Facebook је изјавио да планира да укине 4 године стар процес који дозвољава корисницима да гласају о промjенама које се тичу приватности и безбjедности.

Компанија такође размишља о комбиновању података својих корисника са базом података недавно купљеног Instagramа као и о смањењу рестрикција приликом слања мејлова између чланова ове социјалне мреже.

Представници Facebookа изјавили су да размишљају о размjени података између ове социјалне мреже и осталих компанија и сервиса које се налазе у његовом власништву како би „помогли да се побољшају услуге Facebookа и његових сервиса".

Један од најважнијих сервиса сигурно је Instagram који је компанија купила у октобру за 715 милиона долара.

Промена би могла да отвори врата Facebookу да створи јединствене профиле кориснике који би обједињавали податке са Facebookа и Instagramа, слично потезу који је Google направио са мрежом Google+.

Facebook такође жели да смањи ограничења за контактирање других чланова на Facebookу путем мејл тако што би уклонила подешавање које се тиче тога ко може да вам шаље поруке.

На питање да ли би то довело до превеликог броја нежељених порука од трећих страна и спамова, портпарол компаније Ендрју Нојс изјавио је да Facebook врло пажљиво прати интеракцију корисника и њихове поруке како би побољшали коришћење ове социјалне мреже, али да је досадашњи систем донио превагу квантитета над квалитетом.

Све промиене отворене су за коментаре корисника наредних 7 дана. Уколико предложене промене генеришу више од 7.000 коментара, Facebookови услови коришћења одмах покрећу систем гласања како би корисници могли да одлуче да ли желе неки сервис или не. Гласање постаје важече уколико барем 30 одсто корисника да свој суд, међутим, претходна два гласања нису досегла тај праг.

Уколико Facebook својим корисницима укине право гласа о новим промјенама, као што се предлаже, корисници ће и даље моћи одговорнима да шаљу повратне информације о новим услугама, али неће моћи да их одбију.

Планирано је да се у наредних неколико недјеља, као замена за овај процес, појави опција ''Питајте директорку за приватност''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана