Facebook: Не скупљамо необјављене поруке

Mashable
Facebook: Не скупљамо необјављене поруке

Хиљаде корисника Facebookа који су прилично незадовољни информацијама да Facebook можда чита и архивира чак и њихове необјављене поруке, организовало интернет петицију као вид протеста.

Online петиција на друштвеној мрежи Care 2, окупила је 27.000 људи који су "дигиталним потписима" тражили да Facebook престане да
"да прогони њихове необјављене мисли". Они су при том мислили на коментаре и поруке које су хтели да јавно објаве, а које су на крају обрисали и никада нису подијелии са било ким на мрежи.

Међутим Facebook се тим поводом огласио, негирајући да се бави било каквом сличном врстом активности:

"Facebook не скупља нити прати било какав садржај који није објављен", саопштио је преставник за штампу компаније.

Изгледа да је повод за овакав протест коринсика заправо било једно интерно истраживањеу оквиру компаније о томе колико су корисници склони "аутоцензури", и колико спремљених постова никада не изађе у јавност.

Том приликом је обухваћено 3,9 милиона корисника Facebookа у времену од 17 дана, а установљено да је преко 70% корисника "цензурисало" самог себе барем једном.

Facebook се брани тиме да је истраживање направљено тако да идентификује тренутак када корисници нешто напишу и обришу, а не то ко је и шта у поруци написао, дакле садржај порука није био предмет истраживања. Идентитет корисника, како су саопштили Facebookу, није био откриван, тако да ниједна њихова активност није била везивана за њихов профил.

Међутим, очигледно је да корисници нису баш повјераовали у ово објашњење, јер мислие да се о сваком кориснику прави посебан профил и боје се да га Facebook у неком тренутку не злоупотреби, па је због тога и покренута online петиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана