Европска унија жели да мобители буду издржљивији и да се лакше поправљају

ГС
Foto: Илустрација

У новом приједлогу закона Европска комисија се фокусира на могућност увођења обавезе за прозивођаче смартфона и таблет компјутера да њихови уређаји буду издржљивији и лакши за поправљање.

Циљ овог предложеног закона јесте да се ограничи електронски отпад, а Европска комисија тврди да ће довести до смањења карбонског отпада које је једнак 5 милиона аутомобила на путевима.

Приједлог закона се фокусира на батерије и замјенске дијелове, а произвођачи би били приморани да понуде бар 15 кључних компонената за сваки уређај пет година након представљања. Ти дијелови би укључивали батерије, екране, пуњаче, стражње панеле те слотове за меморијске и СИМ картице.

Осим тога, један од циљева предложеног закона јесте да произвођачи осигурају да батерије имају или 80 посто капацитета након хиљаду циклуса пуњења или да осигурају доступност батерија у периоду од пет година. Софтверске надограње не би смјеле имати негативан утјецај на трајање батерија. Ова правила се не би примјењивала за сигурносне, преклопне и уређаје с механизмом ролања.

ECOS (Environmental Coalition on Standards) је саопштио да је приједлог закона разуман и охрабрујући, али да је потребно ићи и даље од тога. Ово тијело вјерује да купцима морају бити загарантоване замјене батерија у петогодишњем циклусу, као и да ће батерија издржати најмање хиљаду пуних циклуса пуњења. Такође, купци би требали моћи поправити своје уређаје без тражења професионалне помоћи.

Ако све прође према плану, Комисија ће увести нове ознаке сличне оним на ТВ уређајима, машинама за прање веша и другим кућним електронским уређајима. Ове ознаке ће показивати колико је уређај издржљив, колико је заштићен од воде и прашине, колико је отпоран на падове и наравно те колико је издржљива батерија током животног циклуса уређаја, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана