Ево шта на паметним телевизорима значе скраћенице - 4К, 8К, HDR, HDMI, LED, ОLED

Агенције
Ево шта на паметним телевизорима значе скраћенице - 4К, 8К, HDR, HDMI, LED, ОLED

Навигација кроз "море" понуде телевизора са равним екранима којих су пуне продавнице бијеле технике, чини се, тежа је него икад прије.

Иако многи данашњи телевизори имају квалитет слике који је био недостижан прије само неколико година, проналажење баш оног који вама треба међу десетинама модела готово идентичног изгледа са разликама које су понајвише кроз њихову цијену захтијева озбиљну вјештину.

Према колегама са портала Еndgadget, ово су елеметни на које треба обратити пажњу:

Величина

Осим цијене, величина је велико питање које треба узети у обзир. Под претпоставком да имате простора, највећи могући уређај који можете да приуштите је увијек добра опција. Ултра ХД телевизори имају тако високу резолуцију да је чак и ако сједите близу немогуће видјети појединачне пикселе, а уз модерну технологију чак и старији ХД садржаји изгледају добро на великом екрану. За већину између 50 и 60 инча биће довољно, али имајте у виду да прелазак са 55-инчног телевизора на 65-инчни додаје готово 40 процената површине екрана.

4К, HDR и 8К

Једно од најлакших питања које можете ријешити је одабир резолуције. 4К телевизори "спакују" више од осам милиона пиксела на екран, у поређењу са два милиона за 1080п. Технологија је тако јефтина за производњу у овом тренутку да ће готово сваки велики телевизор о којем размишљате бити 4К, а са Ултра ХД видео фајловима моћи ћете да заиста уживате у њој. Можда ћете се наћи у искушењу да се одлучите за 8К, али за постизање максимума од 33 милиона пиксела биће потребан велик екрана, врхунски садржај и буџет који је често ван домашаја.

Ствари се мало закомпликују када је у питању друга скраћеница - HDR. Високи динамички распон (HDR) може учинити више за угођај гледања филмова, ТВ емисија и игара на вашем телевизору и од саме 4К резолуције. Она доноси више боја и већи контраст између најмрачнијих и најсјајнијих дијелова слике.

LED vs ОLED

За мање или јефтиније телевизоре средњих и нижиш цијена, на располагању су ЛЦД или LED. Већина бољих расположивих екрана користи LED диоде иза екрана. Са мало више новца, ОLED постаје опција. За разлику од LED-а, извор свјетлости је уграђен у сваки пиксел, омогућавајући далеко прецизнију контролу.

Остало

Још једна ствар коју треба размотрити је да ли ћете и колико уређаје користити за играње захтјевних видео игара, код којих је битан сваки милисекунд одзива екрана. HDMI 2.1 би могао да додатно помогне да се смањи лаг при освежавању, већина тренутних телевизора има HDMI 2.0. Када већ говоримо о HDMI-у, морате озбиљно размислити о томе шта све желите да прикључите на ТВ. Неки уређаји ниског и средњег цијеновног опсега, посебно мањи, имају тек један или два HDMI улаза. Они се могу брзо попунити, па би потрага за ТВ-ом који има више улаза могла да донесе додатну флексибилност у будућности.

Готово сваки телевизор је данас "паметан", а недавно смо вас питали који је ОС за телевизоре најбољи. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана