Ево колику одштету Apple плаћа јер је намјерно успоравао телефоне

GS
Foto: Arhiva

Корисници старијих генерација iPhone-a, који су тврдили да им је Apple намјерно успоравао рад уређаја, сада почињу да добијају обештећења након што су приступили колективној тужби.

Све је почело још 2017. године када је откривено да Apple намјерно смањује брзину процесора у старијим моделима путем подешавања иОС-а. Тврдили су да је ово чињено ради заштите батерије и спријечавања неочекиваног гашења уређаја или брзог пражњења батерије.

Ова контроверза, позната као "batterygate", изазвала је негодовање међу власницима старијих уређаја те су ускоро покренули колективну тужбу у САД-у. Овај правни процес, који је трајао до 2020. године, завршен је нагодбом Applea.

Прошлог љета, посљедња жалба у том процесу је разрјешена, отварајући пут за исплате одштете, вриједне укупно 500 милиона долара према нагодби.

Погођени модели телефона званично су iPhone 6, 6 Плус, 6С, 6С Плус, 7, 7 Плус и прва генерација iPhone СЕ. Корисници који су имали неки од ових уређаја и придружили су се колективној тужби сада ће од Applea добити обештећење од 92,17 долара по уређају.

Битно је напоменути да је колективна тужба покренута само у САД-у и да су само грађани те земље који су у спорном периоду, најкасније до 21. децембра 2017, посједовали неки од модела iPhone-a обухваћених овим спором могли приступити тужби, пише Буг.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана