Ево како да знате да ли вам неко копа по подацима

GS
Foto: X.com

Уколико се плашите да ће вам хакери украсти важне податке, постоји алат који можете да искористите како бисте добили обавјештење уколико неко крене да "чепрка" по фајловима или интернет-страницама које су вам важне.

Canary Токенс је производ за сајбер безбједност, а иза њега стоји компанија Thinkst Canary. Користи се за праћење хакера када добију приступ вашим подацима, тако што у своју датотеку угради посебан URL за праћење који вас мејлом упозорава када се отвори.

Идеја је да се на ваш уређај постави "фајл за праћење" прерушен у обичну датотеку, па када је хакер отвори, заправо је то линк који вас упозорава да се догодио пробој заштите.

Canary токене можете користити за заштиту свих врста датотека и услуга, од докумената у Wordu и Excelu, преко одређених URL-ova, до мрежних услуга као што су Азуре и Microsoft SQL и слични.

Прво отворите страницу Canary Токена. Ту ће вас дочекати Canary Токен генератор, који тражи да попуните три поља. Прво је за одабир одговарајућег токена за вашу врсту датотеке. Друго је за вашу мејл адресу. Треће се односи на изворе нотификација у случају активације упозорења (мејл, телефон и тако даље).

Након што испуните образац, кликните Create my Canarytoken и преузмите ЗИП датотеку са уграђеним токеном.

Потом, распакујте ЗИП датотеку десним кликом па "extract all", а затим унесете директоријум у ком желите да се датотека налази - у идеалном случају требало би то да буде негд‌је гд‌је је хакер може лако пронаћи.

На примјер, ако желите датотеку на декстопу, унијећете: Ц:Усерс(ваше корисничко име)Десктоп. Затим можете додати датотеке у мапу и преименовати је у нешто што би потенцијални хакер могао отворити.

Кад поставите замку, покушајте да отворите мапу и провјерите да ли је активирано упозорење.

Провјера је једноставна - довољно је да отворите мејл који сте оставили на Canary сајту, и видите Canarytoken Mailer у свом инбоксу.

Упозорење садржи информације као што су датум и вријеме, подсјетник за текстуалне биљешке и изворни ИП, који се може користити за разне ствари. Можете да употребите ИП трацкер како бисте пронашли општу локацију на којој је ваша датотека отворена. Имате и опцију да видите још информација о инциденту.

Специфичност локације коју Canary токени пружају зависиће од тога како ради ИСП особе која отвара вашу датотеку, као и од тога да ли користи ВПН за заштиту својих података о локацији.

Canary токени раде и ако се датотека пренесе на други уређај. Све док је URL за праћење посјећен, бићете упозорени о инциденту. За већину понуђених токена не би требало да буде важно да ли хакер користи Windows, Linux, мацОС, иОС или Андроид.

Можете да их уградите, поред Windwosa, и у датотеке (Word, Excel, ПДФ), мрежне услуге (Азуре, Microsoft SQL, WireGuard, AWS), мејл, одређени URL или на кредитне картице, преноси "б92".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана